RECENZII 

Recenzii filme

Cum să îți dresezi dragonul (2010)
How to Train Your Dragon

Regia:Dean DeBlois, Chris Sanders
Roluri principale:Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson
Gen:Animație, Fantastic
Durata:98
Rating:A-II (AP)
Producător:DreamWorks Animation
Premiera în România:19.03.2010
Sit oficial:http://www.howtotrainyourdragon.com/
Trailer:video
Imagini:din film
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

La început, această animație 3D pentru familie pare puțin neconvențională, în special pentru cei care nu au citit cartea Cressidei Cowell, ce stă la baza filmului. Dar nu vă temeți, povestea devine foarte accesibilă. Și chiar dacă nu pune prea mult la lucru neuronii sau imaginația, "Cum să îți dresezi dragonul" oferă o pasionantă aventură mulțumită unei animații extraordinare. Spre deosebire de alte filme 3D, partea vizuală apare ca factor dominant al filmului, și nu ca un ingredient accidental.

Acest film face parte din categoria celor care nu merită văzute acasă, la televizor, ci trebuie văzute la cinematograf. Regizorii Chris Sanders și Dean DeBlois, care au fost și în spatele la "Lilo și Stich", au reușit să construiască o aventură băiețească, cu un mesaj constructiv. Povestea amintește cumva de aventuri precum "King Kong" sau "Gunga Din", iar secvențele de zbor te duc inevitabil cu gândul la "Avatar". Adulții trebuie să fie atenți la un singur lucru: unele scene de luptă ar putea să fie înfricoșătoare pentru spectatorii foarte mici.

Eroul nostru este Hiccup (voce Jay Baruchel), un tânăr viking ce trăiește pe Insula Năroadă din Atlanticul de Nord. Viața este dominată de continua luptă cu dragonii, care în mod regulat fură hrană și incendiază casele. Creaturile aruncătoare de flăcări sunt colorate și de diverse genuri, fiecare cu particularitățile ei. Iar pentru vikingi nu există decât o ocupație meritorie: uciderea lor. Hiccup pare a fi excepția: este slab, neîndemânatic, incapabil să mânuiască armele, așa că îl ajută pe fierarul Gobber (voce Craig Ferguson). Situația lui este cu atât mai jenantă cu cât este chiar fiul marelui conducător al insulei, Stoick (voce Gerard Butler).

Dar toate se schimbă după ce Hiccup reușește să doboare o Furie a Nopții, unul dintre cei mai temuți dragoni. Incapabil să îl omoare, în cele din urmă se împrietenește cu el, iar forța ucigătoare devine un fel de animal de casă. Aceasta în timp ce tatăl lui e hotărât să dea asaltul final împotriva lumii dragonilor. Tânărul va descoperi însă unele lucruri despre lumea dragonilor care vor zdruncina tot ce se credea până atunci despre ei. Totul se va termina cu o glorioasă luptă… dar veți vedea.

Să mai spunem că pe lângă scenele înfricoșătoare și cu multă violență, un alt element care îi va deranja pe unii va fi prezumția că dragonii pot fi domesticiți. Nu trebuie să fii activist pentru drepturile animalelor ca să simți aceasta. În partea pozitivă ar mai fi de spus că, în ciuda violenței prezente în film, mesajul nu este unul în favoarea violenței. Dimpotrivă, subliniază faptul că apelarea la forță nu este niciodată fără consecințe, chiar și atunci când motivația din spate este una bună. Vom vedea aceasta în finalul cu un element neașteptat, care subliniază încă o dată că "Cum să îți dresezi dragonul" este peste media animațiilor de acest tip.

Filmul conține destul de multă violență și unele expresii necizelate. Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-II - adică pentru adulți și adolescenți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu AP - adică se recomandă acordul părinților.



sursa imaginilor:
http://www.howtotrainyourdragon.com/


mai multe imagini din film



 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire