Recenzii filme
Vânătorii de zmeie (2007)
The Kite Runner
Reclame comerciale
Recenzie
Fanii best-seller-ului internațional "Vânătorii de zmeie" al lui Khaled Hosseini nu vor fi dezamăgiți și vor găsi versiunea cinematografică o adaptare bogat satisfăcătoare, în ciuda necesarelor scurtări ale unor evenimente, făcute de scenaristul David Benioff. Filmul, superb din toate punctele de vedere, începe în anul 2000. Amir (Khalid Abdalla), un scriitor afgan care trăiește acum în Statele Unite, tocmai a publicat prima lui carte, și îi sosește un pachet de la editor. Încântarea lui este însă subminată de un telefon pe care îl primește de la vechiul prieten al tatălui său, Rahmin Khan (Shaun Toub), cerându-i să îl viziteze.
Amir își amintește de copilăria lui din Afganistanul anilor 1970. Interpretat acum de Zekiria Ebrahimi, copilul Amir trăiește cu tatăl său, Baba (Homayoun Ershadi), petrecând la nesfârșit zilele jucându-se cu cel mai bun prieten al lui, Hassan (Ahmad Khan Mahmoodzada), micul dar curajosul fiu al servitorului tatălui său, Ali (Nabi Tanha). Băieții își petrec timpul vizionând western-uri americane precum "Cei șapte magnifici" la cinematograful din localitate și înălțându-și zmeiele - o mare distracție acolo - deasupra Kabulului. Amir este altfel un băiat singuratic care crede că tatăl său îl urăște pentru că a provocat moartea mamei lui în timpul nașterii. Bunul la inimă Rahmin este interesat de Amir și pare să înțeleagă durerea băiatului.
La o zi după ce Amir are o mare victorie cu zmeul său, Hassan fuge pentru a-l recupera de la o oarecare distanță, și dă peste Assef (Elham Ehsas), pe care îl deranjează statutul minoritar al băiatului. Împreună cu alți doi prieteni derbedei, îl bat pe băiat și abuzează sexual de el. Această scenă scurtă este realizată cu o deosebită discreție. Nu există nuditate, și spectatorul obișnuit ar putea să nici nu își dea seama că agresiunea a fost de natură sexuală. Amir a fost martor la atac, dar nu a făcut nimic. Apăsat mai apoi de sentimentul de vinovăție, în mod paradoxal începe să îl trateze pe Hassan cu dispreț, și într-un act de trădare cumplită, îi înscenează lui Hassan furtul ceasului său. La protestele lui Baba, Ali își ia fiul și pleacă pentru totdeauna.
Sovieticii invadează Afganistanul, determinându-l pe Baba să se refugieze cu Amir. Ajuns tânăr - un scriitor aspirant, care trăiește acum cu încărunțitul lui tată bolnav de inimă - acesta se îndrăgostește de Soraya (Atossa Leoni), fiica unui sever afgan cunoscut ca Generalul (Abdul Qadir Farookh). Apelul din partea lui Rahmin îi va da lui Amir șansa de a-și răscumpăra fapta cea rea într-un mod pe care nu și l-ar fi putut imagina vreodată, o misiune care îl va duce înapoi într-un Afganistan mult schimbat.
În regia lui Marc Forster, filmul frumos interpretat - deși sunt multe nume necunoscute - oferă un portret fascinant al Afganistanului pre- și post-taliban, cum rar putem vedea. "Vânătorii de zmeie" are frumoase valori umane, o puternică susținere a prieteniei și a familiei, și un final răscumpărător care ar emoționa și cele mai împietrite inimi. Prezentarea pozitivă a Afganistanului de dinainte de războiul sovietic și a islamului contribuie la risipirea stereotipurilor negative. Este o experiență cinematografică rară care nu trebuie pierdută.
Filmul conține o blasfemie și o înjurătură, o scurtă scenă cu viol fără nuditate în care este vorba despre un copil și un huligan, două referințe sexuale discrete, ilegalități, o bătaie violentă și lovirea cu pietre a unei femei. Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-III - adică pentru adulți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu AP-13 - adică se recomandă acordul părinților, fiind interzis celor sub 13 ani.