RECENZII 

Recenzii filme

Naufragiatul (2001)
Cast Away

Regia:Robert Zemeckis
Roluri principale:Tom Hanks
Gen:Dramă
Durata:144
Rating:A-II (AP-13)
Producător:Imagemovers / Playtone
Premiera în România:16.03.2001
Sit oficial:http://www.foxhome.com/castaway/
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

În "Naufragiatul", o versiune modernă de Robinson Crusoe, Tom Hanks ne oferă din nou un spectacol de actorie, în care omul-ceas, omul pentru care și secundele au importanță, pentru care sincronizarea și punctualitatea sunt esențiale, ajunge pe o insulă unde timpul nu mai are importanță, în măsura în care îi supraviețuiești, desigur.

Chuck Noland este un angajat al companiei americane de curierat FedEx. Munca sa îl pune în război permanent cu timpul, ducându-l în diferite colțuri ale lumii, departe de prietena sa Kelly (Helen Hunt). În perioada Crăciunului, o nouă sarcină de servici îl obligă să ia avionul spre Malaysia, dar în urma unei furtuni avionul cade în mare. El este singurul supraviețuitor, pe o insulă izolată din Pacificul de Sud. Aici, pe insulă, are loc partea cea mai interesantă a filmului. Dincolo de grija pentru detalii a realizatorilor filmului, sau de faptul că Tom Hanks a trebuit să slăbească 20 de kg pentru a deveni din grăsunul angajat FedEx atleticul naufragiat, impresionant este registrul emoțional pe care îl trăiește Chuck pe insulă, în lupta pentru supraviețuirea fizică și psihică. Dialogul este minim, prilejuit de mingea devenită partener, iar unele momente sunt de absolută tăcere, fără fundal muzical.

După patru ani, Chuck aduce mai mult a Ioan Botezătorul, care în loc de lăcuste se hrănește cu cei îi oferă Pacificul. Eforturile îi sunt încununate de succes, astfel că reajunge în lumea modernă pe care o părăsise. Este însă un alt om. Iar acum nu vine finalul fericit: spre marea lui surpriză, Kelly, convins că Chuck a murit, s-a căsătorit între timp și are o fetiță. Regizorul filmului, Robert Zemeckis, își explică astfel filmul: "'Naufragiatul' subliniază ideea că nu contează câte obstacole se ivesc în drumul nostru pentru că vom găsi soluții să le facem față. Această poveste nu este atât despre supraviețuirea fizică a omului ci mai degrabă despre supraviețuirea spiritului său".

Datorită unor scene mai violente și a unor expresii vulgare, Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-II - adică pentru adolescenți și adulți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu AP-13 - adică se recomandă acordul părinților, fiind interzis sub 13 ani.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire