RECENZII 

Recenzii filme

O minte sclipitoare (2001)
A Beautiful Mind

Regia:Ron Howard
Roluri principale:Russell Crowe
Gen:Dramă
Durata:134
Rating:A-III (AP)
Producător:Universal Pictures
Premiera în România:22.02.2002
Sit oficial:http://www.abeautifulmind.com/
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

Pentru literatură și cinematografie, bolile mentale au fost un subiect valoros dintotdeauna. Amintim doar filme precum "Zbor deasupra unui cuib de cuci" sau "Rain Man", care au încercat să pună în imagini realitatea în care trăiesc și modul în care sunt tratați oamenii cu astfel de boli. În acest film, "bolnavul" este John Nash (Russel Crowe), care a și primit Oscarul pentru acest film, pentru cel mai bun actor. Filmul a mai primit încă alte trei Oscaruri: pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun rol secundar feminim și pentru cel mai bun scenariu. E de intuit că avem de-a face cu un film valoros.

Filmul ilustrează viața adevăratului John Forbes Nash Jr., după biografia scrisă de Sylvia Nasar. Producătorul Brian Grazer i-a dat tema scrierii scenariului lui Akiva Goldsman, care a respectat în mare parte povestea originală. Astfel, Nash ne este prezentat în 1947 ca fiind un matematician strălucit. Absolvind Universitatea din Princeton, el demonstrează un caracter straniu, fiind considerat un geniu excentric. Mai apoi se va căsători cu Alicia (Jennifer Connelly). Activitatea obositoare îl alienează pe Nash, care ajunge să trăiască în final într-o lume a sa. Diagnosticul este clar: schizofrenie.

Nash va fi trimis într-o instituție de profil, unde este îngrijit. Dar lucrurile nu merg bine. Sosește acasă, iar Alicia își asumă angajamentul luat la căsătorie, de a fi cu el la bine și la rău, și pornesc împreună o luptă lungă împotriva bolii, care se încheie cu succes: Nash își reia activitatea de cercetare și predare. Mai mult, în 1994 primește Premiul Nobel, o încununare a tuturor acestor eforturi extraordinare. O boală aparent incurabilă și degenerativă este înfrântă cu o minte sclipitoare și cu o inimă la fel.

"O minte sclipitoare" se bucură și de o distribuție strălucit aleasă. Russell Crowe este impresionant în rolul lui Nash, după cum Connelly este excepțională în rolul Aliciei. Christopher Plumber joacă rolul psihiatrului, iar Ed Harris își aduce contribuția sa prin interpretarea rolului lui William Harcher, managerul lui Nash de la CIA. Dacă ar fi de adus observații acestui film, ele vin pe plan medical. Adaptarea cinematografică aruncă o idee periculoasă, cum că schizofrenia poate fi înfrântă fără tratamente medicale, doar din auto-control și voință. Dar aceasta nu scade din meritul lui Ron Howard de a ne fi oferit un film atât de magnific realizat, la finalul căruia aproape nimeni nu va avea ochii uscați.

Datorită tratării acestei teme, a bolilor mentale, a unor scurte scene cu aluzii sexuale, de violență, respectiv cu vulgarități, Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-III - adică pentru adulți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu AP - adică se recomandă acordul părinților.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire