Recenzii filme
Diavolul se îmbracă de la Prada (2006)
The Devil Wears Prada
Reclame comerciale
Recenzie
Best-seller-ul lui Lauren Weisberger, din 2003, a fost minunat adaptat pentru marele ecran, oferindu-ne o poveste proaspătă despre fata ce își urmărește cu ambiție de catâr visele, și care - aproape - își pierde din vedere valorile în care crede. Tânăra eroină din comedia-dramă "Diavolul se îmbracă de la Prada" este Andy Sachs (Anne Hathaway). Ea visează să ajungă jurnalistă și ajunge nu tocmai bine (ținând cont că nu știe nimic despre modă) într-un post invidiat de toată lumea, la prestigioasa revistă "Runway".
Ea este singura neimpresionată de faptul că este una dintre cele două asistente ale reginei lumii modei, glaciala și dominatoarea editoare Miranda Priestly (Meryl Streep), care nu suportă prostia și ale cărei ordine bagă spaima în angajați. Andy o înlocuiește pe Emily (Emily Blunt), o tânără britanică, bucuroasă să o slujească pe Miranda, în special pentru că aceasta înseamnă o călătorie anuală la Paris pentru lansarea noii colecții. Emily a fost avansată la rangul de asistentă senior. Atât ea cât și bărbatul ce o secondează pe Miranda, Nigel (Stanley Tucci), disprețuiesc lipsa de gust arătată de Andy la capitolul vestimentar. Când problema atinge proporții de criză, și când Andy își dă seama că actuala ei carieră ar putea marca un pas esențial în viață, îl imploră pe Nigel să o aranjeze, urmând o transformare a la Cenușăreasa.
Treptat, ea crește în ochii lui Miranda, în special când aceasta îi dă o sarcină imposibilă: să pună mâna pe manuscrisul nepublicat al ultimului roman Harry Potter, pentru cei doi copii ai ei. Andy reușește mulțumită ajutorului unui prieten, Christian Thompson (Simon Baker), care nu este indiferent față de Andy. Între timp prietenul lui Andy, Nate (Adrian Grenier), și prietenii lor, simt că aceasta se înstrăinează de ei. Andy îl pierde pe Nate pe măsură ce devine tot mai interesată de succes. Când Emily se îmbolnăvește, Andy primește biletul spre Paris. Ea trebuie să ia unele decizii morale și etice, Miranda cerându-i ca ea să îi comunice vestea lui Emily. În Paris Miranda își scoate la suprafață o latură vulnerabilă, arătând că faima vine însoțită de singurătate.
Streep este minunată, ridicând rareori vocea. Cel mai dramatic moment al ei este cel din Paris, în restul filmului reușind parcă fără nici un efort să emae forța ce caracterizează personajului ei. Hathaway reușește să redea foarte bine procesul de maturizare a personajului ei. Blunt și Tucci au și ei meritul lor în acest film. Povestea cu morală a regizorului David Frankel transmite un mesaj corect despre urmărirea idealurilor și despre valorile ce nu pot fi vândute.
Există puțin conținut la care se poate obiecta: câteva situații premaritale (dar fără scene de sex), unele expresii necizelate, elemente care îl fac nepotrivit pentru cei foarte tineri. Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-II - adică pentru adulți și adolescenți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu AP-13 - adică se recomandă acordul părinților, fiind interzis celor sub 13 ani.