RECENZII 

Recenzii filme

Omen: Profeția (2006)
The Omen (The Omen 666)

Regia:John Moore
Roluri principale:Julia Stiles, Liev Schreiber
Gen:Horror
Durata:108
Rating:L (R)
Producător:20th Century Fox
Premiera în România:06.06.2006
Sit oficial:http://www.theomenmovie.com/
Imagini:din film
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

Cei care nu cunosc catolicismul dar frecventează cinematografele au parte de tot felul de minunății "clarificatoare". După "Codul lui Da Vinci", cu un călugăr ucigaș și cu distorsiuni de tot felul, vine "Omen: Profeția", un remake al horror-ului supranatural regizat de Richard Donner în 1976. Noua versiune îl are pe Liev Schreiber (în locul lui Gregory Peck) ca Robert Thorn, un diplomat american ce activează în Roma. Sosind la maternitate, el află că soția sa Katherine (Julia Stiles) a mai pierdut o sarcină, distrugând orice speranță că vor avea cândva un copil.

Un preot (Giovanni Lombardo Radice) îl convinge pe Thorn să înlocuiască copilul mort cu un altul, născut în aceeași seară. Thorn este de acord, așa că împreună cu Katherine îl cresc pe Damien (jucat ca și copil de Seamus Davey-Fitzpatrick). Katherine chiar crede că este copilul ei. Când șeful său este ucis într-un oribil accident, Thorn este numit ambasador în Marea Britanie, mutându-se cu familia la Londra. Aici încep să se întâmple lucruri stranii: la a cincea zi de naștere a lui Damien, dădaca sa (Amy Huck) se spânzură în fața oaspeților; o ieșire la zoo cu școala se transformă într-o aventură periculoasă; iar în fotografiile în care apare copilul sunt și niște semne ciudate. Între timp, pr. Brennan (Pete Postlethwaite) îl tot avertizează pe Thorn că Damien nu este altul decât fiul Satanei, care crescând va deveni anticristul prevestit de Apocalips. Mia Farrow, într-un rol diabolic, joacă rolul dădacei înlocuitoare, Mrs. Baylock.

Bine filmat și în același timp bine jucat, filmul copiază aproape scenă cu scenă originalul, așa că ajungi să te întrebi: de ce un remake? Probabil pentru a nu se pierde potențialul de marketing, dat fiind că filmul a fost lansat la 06.06.06 - o dată unică în istorie care nu s-a dorit să fie ratată. Din vechiul film sunt preluate și morțile, inclusiv o decapitare gratuită. Vaticanul este din nou implicat, iar preoții sunt croiți după același tipar a la Dan Brown. Inclusiv Papa Ioan Paul al II-lea apare în film (o dublură, desigur). Spre deosebire de "Codul lui Da Vinci", filmul nu atacă credința creștină, deși tratarea religiei este evident senzaționalistă, rezultând un film cică religios, dar nicicum o reflecție serioasă asupra realității forțelor demonice. Profeții inexistente, invenții nescripturistice, ceremonii luate de cine știu unde... toate arată ignoranța crasă în ceea ce privește catolicismul. Dacă reușești să faci abstracție de teologia (lipsă a) filmului, atunci Omen este un horror destul de reușit, pe alocuri cel puțin.

Filmul conține unele scene de violență deranjante, o decapitare, o sinucidere, un accident de mașină; doctrina catolică este prezentată eronat; există expresii necizelate și blasfemii. Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul L - adică limitat, respectiv film problematic chiar și pentru adulți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu R - adică acces restricționat.



sursa imaginilor:
http://www.theomenmovie.com/


mai multe imagini din film



 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire