RECENZII 

Recenzii filme

Vinerea trasnită (2003)
Freaky Friday

Regia:Mark S. Waters
Roluri principale:Jamie Lee Curtis, Lindsay Lohan
Gen:Aventuri, Comedie
Durata:93
Rating:A-II (AP)
Producător:Casual Friday Productions
Premiera în România:05.12.2003
Sit oficial:http://disney.go.com/disneypictures/frea...
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

O mamă și o fiică învrăjbite între ele au ocazia să analizeze prăpastia dintre generații din punctul de vedere al celuilalt, în comedia cu elemente fantastice "Vinerea trăsnită" ("Freaky Friday"). Filmul reia pentru a treia oară cartea pentru copii scrisă de Mary Rodgers, ecranizarea din 1977 avându-le în distribuție pe Barbara Harris și Jodie Foster (atunci la 12 ani). Regizorul Mark S. Waters reușește însă să ia tema veche și să îi dea o haină nouă, contemporană, în această simpatică comedie.

Scenariul începe astfel: medicul psihiatru Tess Coleman (Jamie Lee Curtis) are o fiică de 15 ani, Anna (Linsay Lohan), și nu se înțeleg de loc. Mamă și fiică, par a fi total diferite: nu au aceleași gusturi aproape asupra orice. Tess, văduvă pe cale să se recăsătorească, nu înțelege de ce fiica nu îl înghite pe logodnicului ei, Ryan (Mark Harmon). Anna este supărată că mama nu îi înțelege preferințele muzicale, atracția pentru rock. Pe acest fond vine marea surpriză: într-o dimineață de vineri, fiecare se trezește prizonieră în trupul celeilalte. Explicația misteriosului eveniment par a fi cele două plăcinte cu răvașe pe care le-au primit cu o seară înainte într-un restaurant chinezesc, în timpul unei certe aprige.

Lucrurile sunt accelerate de apropiata nuntă a lui Tess cu Ryan. Amândouă caută disperate o soluție să se întoarcă în corpurile lor. Desigur, căutarea lor oferă pentru noi momente comice. Tess, acum în corpul unei rocker-ițe de 15 ani, are ocazia să retrăiască perioada școlii. Anna în schimb este acum în trupul unei femei la menopauză, care trebuie să se lupte în cabinet cu bolnavii psihici, și, mai mult, să apară la TV pentru lansarea unei cărți scrise de ea. De mama ei de fapt.

Pe acest fond de comedie, există însă un mesaj frumos: importanța familiei și importanța înțelegerii între generații, cu acceptarea diferențelor care există. Văzând viața prin ochii celuilalt, atât Tess cât și Anna se înțeleg mai bine și respectul reciproc crește. Aceasta este o lecție ce se poate generaliza, dincolo de conflictul între generații, chiar la conflictele politice sau religioase. A te pune în locul celuilalt, aceasta este cheia sugerată de film pentru a-l înțelege pe cel pe care se pare că nu îl poți înțelege deloc. Și, de apreciat de asemenea, este faptul că vraja din film se destramă doar atunci când subiectele ei fac un act dezinteresat de iubire, ceea ce face din film un fel de basm a la frații Grim, contemporan însă.

Ideea schimbării de trupuri solicită talentul actoricesc al celor două actrițe principale, care fac față cu succes provocării. Curtis și Lohan sunt convingătoare jucându-se una pe alta. După valul de filme de peste vară care au insultat inteligențele noastre și ne-au jignit sensibilitățile, iată un film reușit, frumos, care nu cade în sentimentalism, rămânând o comedie frumoasă. Vedem că dincolo de evoluția mijloacelor de comunicare, oamenii comunică tot mai prost între ei. Cu atâtea telefoane mobile, pagere și agende electronice, oamenii nu comunică mai bine, ci se izolează mai mult.

Datorită limbajului cu unele vulgarități, Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-II - adică pentru adulți și adolescenți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu AP - adică se recomandă acordul părinților.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire