RECENZII 

Recenzii filme

Transamerica (2006)
Transamerica

Regia:Duncan Tucker
Roluri principale:Felicity Huffman, Kevin Zegers
Gen:Comedie, Dramă
Durata:103
Rating:O (R)
Producător:Belladonna Productions LLC
Premiera în România:21.04.2006
Sit oficial:http://www.transamerica-movie.com/
Imagini:din film
IMDB:info imdb
Spuneți părerea:despre film pe forumul catolic  NOU!!!

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

În esență, "Transamerica" explorează teme familiare ale legăturilor de familie, ale relațiilor interpersonale și ale disfuncționalităților dintre părinte și copil, însă printr-o situație neconvențională și problematică din punct de vedere moral: părintele de aici este un bărbat transsexual. Bine cunoscută pentru rolul ei din serialul "Neveste disperate", Felicity Huffman este în acest film Stanley "Bree" Osbourne, un bărbat din California care își dorește cu nerăbdare să devină femeie.

Deși a făcut deja câțiva pași pentru a arăta mai feminin - îmbrăcându-se ca o femeie, vorbind cu o voce mai subțire, și luând doze zilnice de estrogen - Stanley nu s-a supus încă operației care va completa metamorfozarea lui anatomică. În ajunul procedurii sale de "rearanjare sexuală", o bombă cade asupra lui: pe când era în colegiu, a avut fără să știe un fiu, Toby (Kevin Zegers), acum un adolescent rebel care a fost arestat în New York pentru acuzații legate de droguri. La sfatul psihologului său (Elizabeth Pena), care nu va semna pentru operație până când nu își rezolvă problemele cu băiatul, Stanley merge la New York și plătește cauțiunea, păstrându-și secretă identitatea paternală și dându-se drept o creștină binefăcătoare.

Cei doi pornesc la drum și se îndreaptă spre vest, Stanley intenționând să îl lase pe Toby - a cărui mamă a murit - la tatăl vitreg al băiatului, în Kentucky (de unde, de fapt, deși Stanley nu știe, Toby a fugit). Însă băiatul are alte planuri; vrea să meargă la Hollywood și să intre în industria filmelor porno, și în același timp să își caute tatăl biologic, neștiind cât de aproape este de acest scop al său. Cei doi se apropie unul de celălalt pe parcursul drumului ce străbate țara, și în final ajung acasă la părinții dezaprobatori ai lui Stanley (Burt Young și Fionnula Flanagan), despre care Toby, bineînțeles, nu știe că sunt bunicii săi.

Huffman oferă o interpretare credibilă și impresionantă, redând sentimentele profunde de neliniște și confuzie ale lui Stanley. Regizorul Duncan Tucker tratează acest subiect sensibil atât cu delicatețe cât și cu umor. Însă prezentarea pozitivă a transsexualismului este în mod categoric incompatibilă cu învățătura Bisericii privind sexualitatea umană și identitatea sexuală. În plus, procedura de schimbare de sex a lui Stanley intră în conflict cu afirmațiile Catehismului Bisericii Catolice împotriva "amputărilor direct intenționate, mutilărilor sau sterilizărilor".

Decizia lui Stanley este prezentată nu ca o dezordine, ci ca un pas pozitiv și sănătos spre auto-împlinire. Susținând ca fiind normală "disforia sexuală" a lui Stanley, Tucker aruncă o lumină insuficientă asupra complexelor și profundelor elemente emoționale și psihologice care conduc la problema sexuală a lui Stanley. Abordând un ton de pledoarie, Tucker dă transsexualismului nu doar legitimitate ci și aprobare divină, prin faptul că Stanley declară că "Isus m-a făcut astfel, pentru ca să pot suferi și să fiu renăscut așa ca El". Cei care nu sunt de acord cu schimbarea lui Stanley sunt trimiși în ghetoul stereotipurilor, populat de ignoranți (reprezentați de Toby într-o fază inițială) sau de intoleranți și înguști la minte (reprezentați de mama lui Stanley, o creștină conservatoare).

Titlul filmului este deschis la multiple interpretări: călătoria "trans" America; laitmotivul transsexual; și transformarea lui Stanley de la preocupare de sine la asumarea responsabilității. Deși "Transamerica" este un apel la toleranță și compasiune, teza filmului potrivit căreia sexualitatea este adaptabilă e incompatibilă cu perspectiva catolică. Așa cum se spune la sfârșitul filmului, "viața este mai mult decât suma părților sale". Este adevărat. Totuși, simpla modificare a acestor părți nu schimbă cine suntem noi la un nivel mai profund.

Filmul conține o prezentare pozitivă a transsexualității, a relațiilor homosexuale și alte elemente legate de homosexuali, nuditate, utilizare de droguri, scene vulgare, precum și mult limbaj necizelat și vulgar. Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu O - adică ofensator moral. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu R - adică acces restricționat.



sursa imaginilor:
http://www.transamerica-movie.com/


mai multe imagini din film



 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire