RECENZII 

Recenzii filme

Frații Grimm (2005)
The Brothers Grimm

Regia:Terry Gilliam
Roluri principale:Heath Ledger, Matt Damon
Gen:Acțiune, Aventuri, Fantastic
Durata:118
Rating:A-III (AP-13)
Producător:Summit Entertainment, MGM
Premiera în România:03.02.2006
Sit oficial:http://www.miramax.com/thebrothersgrimm/
Imagini:din film
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

Cei care cunosc filmul din 1961 "Wonderful World of the Brothers Grimm" (Minunata lume a fraților Grimm), unul dintre primele filme pe ecran supra-lat, s-ar putea simți săgetați în inimă văzând leul MGM din genericul noii versiuni a lui Terry Gilliam. Dar din acel punct filmul i-a o cotitură radical diferită, despre viețile celor doi scriitori de povești pentru copii, "Frații Grimm" fiind foarte mult o fantezie adultă, inventivă vizual, cu o atmosferă deosebită.

În primul rând nu este o biografie fidelă. Gilliam și scenaristul Ehren Krueger (care a scris și scenariul la "Avertizarea") i-au reimaginat pe Wilhelm și Jacob Grimm (interpretați de Matt Damon și Heath Ledger, cu accente englezești credibile) ca personaje ale unei narații mai fantastice decât au scris ei. Blondul cârlionțat Wilhelm este șiret, inteligent și afemeiat; ochelaristul cu favoriți Jacob este prostănac, ușor de păcălit, și crede pe bune în povești. Pe când era copil, Jacob a fost trimis să cumpere medicamente pentru surioara lor pe moarte, dar el a venit înapoi cu boabe de fasole "fermecate", spre întristarea fratelui și a mamei (o aluzie la "Jack și vrejul de fasole").

Frații merg din oraș în oraș în Franța ocupată de germani trăgând pe sfoară pe țăranii superstițioși ai secolului al XVIII-lea, făcând-i să plătească sume exorbitante contra alungării ipoteticelor fantome și a altor creaturi imaginare. Într-un final sunt prinși de guvernatorul francez Delatombe (Jonathan Pryce), care le ordonă să dea de capăt fenomenelor ciudate dintr-o pădure germană, amenințându-i cu tortura și cu execuția. Frații descoperă că pădurea este robită de un blestem vrăjitoresc. Ajutați de Angelika (Lena Headey) și supravegheați de sluga lui Delatombe, italianul Cavaldi (interpretat cu umor de Peter Stormare), ei pornesc în lupta cu forțele malefice, adică cu cadavrul de 500 de ani al unei regine (Monica Bellucci) care poate renaște cu sângele copiilor dispăruți din sat.

Filmul include elemente familiare din "Scufița roșie", "Hansel și Gretel" și "Rapunzel". Tema generală este superstiția versus iluminare, exemplificată de țăranii germani și mai "cultivații" francezi. Filmul are un început lent și o desfășurare inegală. Pe parcurs, personajele devin tot mai credibile însă, chiar pe fondul fanteziei. Trecerile de la serios la comic nu sunt însă totdeauna reușite. Atmosfera creată este deosebită, mulțumită designerului de origine cehă Guy Dyas. Per total, filmul este în mod sigur pentru o audiență matură.

Filmul conține acte de violență, imagini înfricoșătoare, scene cu torturi, unele blasfemii și expresii vulgare, unele scene sexuale. Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-III - adică pentru adulți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu AP-13 - adică se recomandă acordul părinților, fiind interzis celor sub 13 ani.



sursa imaginilor:
http://www.miramax.com/thebrothersgrimm/


mai multe imagini din film



 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire