RECENZII 

Recenzii filme

Prietenie absolută (2005)
The Constant Gardener

Regia:Fernando Meirelles
Roluri principale:Rachel Weisz, Ralph Fiennes
Gen:Dramă, Thriller
Durata:129
Rating:A-III (R)
Producător:Focus Features
Premiera în România:30.12.2005
Sit oficial:http://www.theconstantgardener.com/
Imagini:din film
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

Așa după cum te-ai aștepta de la John le Carre, "Prietenie absolută", o adaptare a romanului său din 2000, este un complex thriller politic. Ca și cartea, filmul este și un rechizitoriu amar la adresa celor care folosesc națiunile lumii a treia pentru a testa medicamente.

Diplomatul Justin Quayle (Ralph Fiennes) din Înalta Comisie Britanică participă la o întâlnire în Londra unde activista Tessa (Rachel Weisz) ține un discurs nereușit. La final, când sala se golește, ea începe să plângă de rușine și frustrare. Lui Quayle i se face milă de ea și o invită la un pahar. Întâlnirea conduce la o relație amoroasă între ei, Tessa auto-invitându-se să meargă cu Quayle acolo unde el lucrează, adică în Africa. Se căsătoresc iar ea mai apoi este ucisă, pe un drum lăturalnic, unde se afla un prieten medic. Quayle este hotărât să descopere misterul din spatele crimei, așa că află de la prietenul său diplomat Sandy (Danny Huston) că soția s-ar putea să fi avut o aventură cu medicul negru ce o însoțea, Arnold Bluhm (Hubert Kounde). Asistăm astfel la transformarea omului blajin într-unul energic, pus pe rezolvarea unei rețele complicate de intrigi, cu amestec de corupție și trădare la nivel înalt.

Regizorul Fernando Meirelles a realizat un film cam lung (aproape 130 minute), dar, deși complotul este cam întortocheat - uneori confuz, cu multe scene ce te plimbă între trecut și prezent -, îți menține atenția. Fiennes dă ce este mai bun din el, la capitolul actorie, în transformarea sa într-un activist înflăcărat aproape ca soția sa. Weisz este aproape respingătoare prin activismul ei strident, dar totuși o prezență plăcută. Rolurilor solide ale actorilor principali li se adaugă cele interpretate cu măiestrie de Danny Huston, Gerard McSorley, Richard McCabe, Bill Nighy și Pete Postlethwaite. Cea mai mare parte din film se desfășoară în Kenya, Londra și Berlin.

Per total avem un film de calitate cu un important mesaj social. O notă de final al lui le Carre spunea: "Nici un personaj sau corporație din carte nu se bazează, slavă Domnului, pe fapte reale. Dar pot spune că, analizând jungla farmaceutică, mi-am dat seama că în comparație cu realitatea, povestea mea este blândă ca o felicitare de sărbători."

Filmul conține scurte scene de nuditate parțială, unele blasfemii, limbaj vulgar, o scenă de dormitor, ceva violență incluzând o linșare. Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-III - adică pentru adulți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu R - adică acces restricționat.



sursa imaginilor:
http://www.theconstantgardener.com/


mai multe imagini din film



 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire