RECENZII 

Recenzii filme

Calea Împăratului (2005)
La Marche de L'Empereur (March of the Penguins)

Regia:Luc Jacquet
Roluri principale:Charles Berling, Romane Bohringer
Gen:Documentar
Durata:80
Rating:A-I (G)
Producător:Le Studio Canal+
Premiera în România:23.12.2005
Sit oficial:http://wip.warnerbros.com/marchofthepeng...
Imagini:din film
IMDB:info imdb
descarcati screensaver

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

Fără îndoială, premiul pentru părinții anului merge la minunații actori necuvântători din "Calea Împăratului", un documentar ce prezintă migrația anuală a pinguinilor imperiali din Antartica. Filmul poate fi considerat chiar unul dintre cele mai bune ale anului 2005. A spune despre el că este un film despre pinguini este cam ca și cum am spune despre "Cetățeanul Kane" că este un film despre un tip ce vinde ziare.

Minunat surprinsă de Luc Jacquest și de inimoasa sa echipă, odiseea conține toate ingredientele unui film de aventură, dar în adâncul său rămâne o mare poveste de iubire, o saga în care devoțiunea și jertfa parentală depășesc obstacolele aparent insurmontabile. De altfel filmul are ca promo afirmația: "În cel mai dur loc de pe pământ, iubirea își găsește calea ei." Uimitoarea călătorie a pinguinilor imperiali începe în fiecare primăvară, de milenii, când păsările acvatice se aruncă din apa oceanului, casa lor naturală, pentru a ieși la suprafața gheții și a porni în procesiune.

Umblând asemenea oamenilor, sau uneori dându-se pe burtă ca niște sănii, pinguinii parcurg 70 de mile în ținutul cel mai inospitalier de pe planetă, după un compas interior doar de ei știut. La final ajung la destinație, un platou unde începe ritualul de împerechere, cu dansuri și sunete (cântece) de curtare. Deși sunt mii de pinguini, fiecare are un "timbru vocal" unic, ce le permite să se recunoască mai apoi. După două luni de viață în cuplu, femela depune un ou și îl pasează cu gingășie masculului, o procedură delicată dat fiind că frigul cumplit ar putea omorî instantaneu puiul. După ce pierde peste o treime din greutate, femela se întoarce în ocean, unde fie mănâncă pești, fie este mâncată de foci. Societatea acum masculină rămâne cu stoicism să apere ouăle, ce le stau pe picioare, timp de două luni. Ei trebuie să îndure frigul, vânturile, zăpada și foamea: căci "doamnele" se întorc abia în iulie.

Filmul este emoționat și spectaculos în același timp. Cunoaște multe apogee, precum cel în care masculul și femela se reunesc pe lângă ghemotocul lor de pinguin. Jacquest capturează în film atât comicul (când pinguinii se dau pe gheață pe burtă), cât și tragicul (o scenă sfâșietoare când o mamă își "plânge" copilul mort), dar și eroicul (masculii rezistând temperaturilor infernal de negative). Iar uneori pinguinii par chiar umani. Dacă sunteți curioși cum s-a reușit filmarea acestor scene, urmăriți genericul de final ce include secvențe de la filmări. Filmului i se adaugă vocea de basm a lui Morgan Freeman, care încălzește parcă ținutul de gheață. "Calea Împăratului" este antidotul perfect la filmele chioare de peste vară. Mesajul său amintește de cuvintele Sfântului Paul: "Dragostea toate le îndură".

Filmul conține o secvență cu un animal prădător și unele momente triste. Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-I - adică audiență generală. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu G - adică tot audiență generală.



sursa imaginilor:
http://wip.warnerbros.com/marchofthepenguins/


mai multe imagini din film



 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire