RECENZII 

Recenzii filme

Un alt început (2005)
An Unfinished Life

Regia:Lasse Hallstrom
Roluri principale:Robert Redford, Morgan Freeman, Jennifer Lopez
Gen:Dramă
Durata:107
Rating:A-III (AP-13)
Producător:Miramax Films
Premiera în România:28.10.2005
Sit oficial:http://www.miramax.com/anunfinishedlife/
Imagini:din film
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

"Un alt început" ("An Unfinished Life") (Miramax) este unul dintre cele mai bune filme ale anului 2005. Este o poveste în întregime captivantă despre iertare și renaștere, în care este vorba despre un trist fermier din Wyoming pe nume Einar Gilkyson (Robert Redford), care are grijă de prietenul său Mitch (Morgan Freeman), grav rănit de un urs.

Cu șovăială în suflet, deoarece o consideră vinovată de moartea iubitului său fiu (ea era la volan, și a pierdut controlul mașinii), Einar o primește la el în casă pe văduva acestuia, Jean (Jennifer Lopez). Ea apare pe neașteptate cu nepoata lui de 11 ani, Griff (Becca Gardner), despre care el nu știa că ar exista. Cele două fug de abuzurile violentului prieten al lui Jean, Gary (Damian Lewis). Redford realizează un rol de excepție al carierei sale, intrând complet în pielea personajului său - un bărbat obișnuit, încărunțit, care, după moartea fiului său, se închide în fața vieții. Se va înmuia în final datorită prezenței sincere și degajate a nepoatei sale, Griff.

Einar Gilkyson nu este în mod deosebit religios, insistând, de exemplu, pe faptul că oricine vine la ușa lui va fi tratat bine, în afară de cazul în care "este vreun individ care îl vinde pe Dumnezeu", pe care îl expediază cu o înjurătură. În toate celelalte privințe însă este un om onorabil. Pe lângă ajutorul pe care i-l dă lui Mitch, el o apără pe Nina (Camryn Manheim), chelnerița de la restaurantul local, de jaful pus la cale de trei bețivi bădărani. Aflăm că această generoasă femeie face față mai bine decât Einar pierderii unui copil - fiica ei s-a înecat.

Mitch - un alt splendid rol al lui Freeman - își petrece marea parte a timpului în baraca sa, chemându-l pe Einar să îi dea injecții cu morfină atunci când durerea devine insuportabilă. Legătura frățească dintre cei doi bărbați este admirabilă și foarte profundă. Atacatorul lui Mitch are un rol important deoarece ursul rătăcește prin oraș, provocând o mare consternare. Einar vrea să îl împuște, dar șeriful local Crane (Josh Lucas) îl oprește la țanc și se îngrijește ca ursul să fie capturat și dat în grija proprietarului grădinii zoologice locale. Departe de a disprețui ursul, Mitch se preocupă de soarta acestuia, și îi cere lui Einar să hrănească animalul acum aflat în cușcă. Cu Griff alături de el, Einar se supune ascultător. Instinctul lui Mitch de a fi milostiv cu ursul este o metaforă puternică; ursul simbolizează acele părți din viața noastră de care trebuie să ne desprindem.

Amenințarea constantă a reapariției lui Gary și ursul omniprezent adaugă o bună măsură de suspans filmului care, deși nu lipsit de clișee, transmite un intens mesaj pozitiv despre vindecare, despre a lăsa în urmă trecutul și a trăi pe deplin viața în ciuda tragediei. Traducerea cuvânt cu cuvânt a titlului original este "O viață neterminată", și deși se vorbește despre viața fiului lui Einar ca fiind "neterminată", titlul reflectă de asemenea paralizia emoțională a fermierului.

În ciuda limbajului vulgar și necizelat și a remarcilor lipsite de credință, a unor scurte scene cu violență domestică și relațiilor premaritale sugerate, filmul este un spectacol înălțător pentru adulți și tineri. Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-III - adică pentru adulți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu AP-13 - adică se recomandă acordul părinților, fiind interzis celor sub 13 ani.



sursa imaginilor:
http://www.miramax.com/anunfinishedlife/


mai multe imagini din film



 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire