RECENZII 

Recenzii filme

Cursa secolului (2003)
Seabiscuit

Regia:Gary Ross
Roluri principale:Tobey Maguire, Jeff Bridges
Gen:Dramă
Durata:140
Rating:A-III (AP-13)
Producător:Universal Pictures, Spyglass Entertainment
Premiera în România:14.11.2003
Sit oficial:http://www.seabiscuitmovie.com/
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

Acest film este povestea adevărată a unui cal pur-sânge care a exaltat sufletele americanilor la sfârșitul Marii Depresii, povestea unei curse de cai care a ținut tot poporul american cu sufletul la gură. Cei care au citit cartea Laurei Hillenbrand, best seller-ul cu același titlu pe care se bazează filmul, vor fi poate dezamăgiți de condensarea cărții într-un film. Pentru ceilalți însă, filmul va fi o poveste extraordinară a unei victorii.

Regizorul și scenaristul Gary Ross surprinde excelent imaginea anilor 1910-1940, cu atenție la detalii. David McCullough este vocea naratorului care prezintă contextul istoric și social, lărgind orizontul povestirii pentru a ne ajuta să înțelegem de ce Seabiscuit a fascinat poporul american.

Filmul prezintă trei bărbați foarte diferiți: Charles Howard (Jeff Bridges), un om de afaceri milionar, devastat de moartea copilului său, care, pentru a-și ocupa timpul, începe să cumpere cai de curse; Tom Smith (Chris Cooper), un instructor de călărie aflat în declin; și Johnny "Red" Pollard (Tobey Maguire), un tânăr jocheu al cărui spirit de aventură a fost frânt. Ei depășesc dificultățile economice și suferințele personale, ajungând în final, împreună, să realizeze ceva grandios: transformă un cal de curse în care nimeni nu credea într-o legendă americană.

Howard vede în Tom Smith instructorul cu experiență, căruia îi dă mână liberă să îl reabiliteze pe Seabiscuit, acum un cal periculos de rebel. După ce bogații săi părinți canadieni au căzut victime ale Depresiei și l-au trimis să își câștige singur existența, tânărul "Red" Pollard eșuează ca boxer, și nu se descurcă mai bine nici ca jocheu. Smith vede însă în el același spirit rebel cu al lui Seabiscuit, și face din ei pereche cal-călăreț. Filmul ne arată cum grija lui Smith față de cal - și a lui Howard față de tânărul neglijat - schimbă totul. Povestea lui Seabiscuit slujește ca o metaforă pentru felul în care țara a fost capabilă să supraviețuiască Depresiei. Este o poveste americană despre pământul tuturor posibilităților - și despre a doua șansă.

Cooper oferă o nouă interpretare inspirată în rolul lui Tom Smith, antrenorului lui Seabiscuit. Jocheul din viața reală Gary Stevens, la debutul său în film artistic, excelează în rolul jocheului George Woolf. Iar personajul Tick-Tock McGlaughlin, care caricaturizează oarecum portretul unui reporter de radio, interpretat de William Macy, aduce o notă de umor.

În locul scenelor de luptă generate pe computer și a dialogurilor fără substanță, "Cursa secolului" folosește unele dintre tehnicile clasice de cinema: un scenariu incitant, roluri interpretate magistral și o frumoasă artă cinematografică. Momentele din cursă te țin în mare tensiune și dovedesc că nu ai neapărată nevoie de calculator pentru a realiza scene frumoase de acțiune.

Datorită sugerării unei relații sexuale cu o prostituată, unor scene de violență pe ringul de box și pe hipodrom, și unor vulgarități, Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-III - adică pentru adulți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu AP-13 - adică este obligatoriu acordul părinților și interzis sub 13 ani.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire