RECENZII 

Recenzii filme

Liga (2003)
The League of Extraordinary Gentlemen

Regia:Stephen Norrington
Roluri principale:Sean Connery, Stuart Townsend, Peta Wilson
Gen:Acțiune, Aventuri, SF
Durata:100
Rating:A-III (AP-13)
Producător:Angry Films, 20th Century Fox
Premiera în România:10.10.2003
Sit oficial:http://www.lxgmovie.com/
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

O elită de eroi are sarcina de a preveni pornirea unui război mondial de către un nebun, în darnicul dar nu foarte la înălțime film de acțiune "Liga". În ciuda premizei intrigante și a efectelor speciale, filmul inspirat din cartea lui Stephen Norrington reprezintă un exemplu al închinării Hollywood-ului în fața altarului exceselor, justificând megabugetul prin secvențe de super-acțiune în dauna unei povești bune cu caractere tridimensionale. Rezultatul este un scenariu care putea fi îmbunătățit ca intrigă și redus ca număr de efecte pirotehnice.

"Liga" se deschide în Londra încețoșată a anului 1899. Fantoma, un anarhist cu conexiuni masonice, a pus în mișcare o mașinațiune sinistră, plantând semințele unei discordii internaționale și provocând scânteia necesară pentru aprinderea Europei. În efortul de a evita vărsarea de sânge, o organizație clandestină, condusă de un individ enigmatic, cunoscut doar ca "M" (Richard Roxbury), recrutează personaje unice, fiecare cu câte o capacitate proprie și cu un trecut pătat - un fel de X-Men ai secolului al XIX-lea - care să găsească și să oprească complotul Fantomei ce urmărește sabotarea conferinței liderilor europeni de la Veneția pentru a arunca lumea într-un război catastrofal.

Șeful echipei este legendarul aventurier Allan Quatermain (Sean Connery), un expatriat misterios, încă bântuit de moartea fiului său, venit din savana africană. Alături de el sunt vestitul explorator subacvatic Nemo (Naseeruddin Shah), căpitanul legendarului submarin Nautilus; spilcuitul nemuritor Dorian Gray (Stuart Townsend); vampira Mina Harker (Peta Wilson); schizofrenicul Dr. Jekyll/Mr. Hyde (Jason Flemyng); și omul invizibile (Tony Curran). La această echipă britanică se adaugă și un american, Tom Sawyer (Shane West), care lucrează pentru serviciile secrete ale Statelor Unite.

Echipa, cu ajutorul submarinului căpitanului Nemo, este transportată la Veneția, unde sunt puși la lucru rapid. Fiecare cu capacitățile lui și cu istoria sa, trebuie să învețe să colaboreze și să acționeze ca o echipă, pentru a salva orașul de la scufundare și mai apoi lumea. Da, în final lumea va fi salvată, cum este desigur foarte predictibil. Până la salvare însă, filmul oferă o serie lungă de scene de acțiune, cu numeroase efecte speciale și multă violență gratuită. Filmul atinge unele teme, precum cea a științei și tehnologiei scăpate de sub control. Dacă ar fi de subliniat un aspect pozitiv ca mesaj, este acela că, în ciuda puterilor excepționale ale membrilor Ligii, în final se vede că tot curajul și compasiunea sunt cele mai mari arme împotriva răului.

Datorită violenței excesive, unor efecte supranaturale înfricoșătoare și a unor scene cu limbaj vulgar și aluzii sexuale, Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-III - adică pentru adulți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu AP-13 - adică este obligatoriu acordul părinților și interzis sub 13 ani.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire