RECENZII 

Recenzii filme

Memorie finală (2004)
The Final Cut

Regia:Omar Naim
Roluri principale:Robin Williams, James Caviezel, Genevieve Buechner
Gen:SF, Thriller
Durata:105
Rating:A-III (AP-13)
Producător:Lions Gate Films Inc.
Premiera în România:25.02.2005
Sit oficial:http://www.finalcutfilm.com/
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

Dacă fiecare moment din viața dumneavoastră este înregistrat, ați trăi-o diferit? Imaginați-vă că vă priviți viața ca un film cu toate lucrurile rele pe care le-ați făcut vreodată eliminate. "Memorie finală" ("The Final Cut") (Lions Gate), un thriller științifico-fantastic, tratează această idee, explorând posibilitatea de a înregistra întreaga viață a unei persoane, și de a face ca și cel mai mare păcătos să pară un sfânt.

Alan Hakman (Robin Williams) lucrează ca și "tăietor", editând secvențele video ale întregii vieți a unei persoane obținute prin intermediul unui dispozitiv de înregistrare implantat în acea persoană înainte ca ea să se nască. Motivat de un sentiment de vină din copilăria sa, Alan a câștigat atât admirație cât și ură pentru munca sa ca om care "retează" acțiunile păcătoase ale altor oameni, producând un fel de film (completat cu muzică) prezentat la înmormântarea persoanei.

Controversa care se iscă de mai multe ori este aceea dacă această tehnologie (numită Implantul Zoe) este fundamental greșită sau nu. James Caviezel este Fletcher, un fost asociat cu care Hakman intră în conflict. Acesta activează acum pentru un grup anti-implant - care va face orice pentru a înfunda corporația Zoe, demascând crimele unuia dintre directorii săi, cu ajutorul implantului lui de memorie.

Grup de protestatari anti-implant aduc argumente împotriva tehnologiei, declarând: "Nu ne revine nouă să vedem prin ochii altor oameni. Aceasta o face Dumnezeu, numai Dumnezeu.". În mod similar, prietena lui Alan, Delila (Mira Sorvino) descoperă înregistrări cu ea și cu fostul ei prieten pe aparatul de editat al lui Alan, și îl întreabă furioasă: "Cine ești tu, Alan? Aceste amintiri ne aparțin mie și lui, nimănui altcuiva. Cine ești tu?" Problema care se leagă de această invenție este aceea că nu observi doar persoana care are implantul, ci și pe celelalte persoane din viața sa.

Unele dintre incidentele pe care Alan le taie din viețile oamenilor sunt prezentate în decursul filmului, și aici apar secvențe cu violență, cu acte și abuzuri sexuale. Limbajul este destul moderat, cu doar câteva cuvinte obscene. Filmul tratează subiecte cu implicații etice legate de felul în care ne trăim viețile, acțiunea nu este însă considerată extrem de reușită.

Datorită unor scurte scene cu violență, unui act sexual sugerat și limbajului uneori necizelat și vulgar, Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-III - adică pentru adulți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu AP-13 - adică se recomandă acordul părinților, fiind interzis celor sub 13 ani.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire