RECENZII 

Recenzii filme

Minority Report - Raport Special (2002)
Minority Report

Regia:Steven Spielberg
Roluri principale:Tom Cruise, Colin Farrell
Gen:Aventuri, SF
Durata:145
Rating:A-III (AP-13)
Producător:20th Century Fox
Premiera în România:13.09.2002
Sit oficial:http://www.minorityreport.com/
IMDB:info imdb

 

Reclame comerciale




 

Recenzie

Ce trebuie să facă un bun polițist care conduce o echipă ce poate să aresteze un ucigaș înainte ca acesta să ucidă de fapt, atunci când el însuși este urmărit ca un iminent ucigaș? Aceasta este întrebarea care, alături de mai largi teme sociale, stă la baza captivantului film al lui Steven Spielberg, "Minority Report" (Raport special) (20th Century Fox).

În Washington-ul anului 2054, rata criminalității a coborât la un uimitor zero, mulțumită combinației dintre tehnologie și trei persoane cu abilități de mediu, numiți pre-cognitivii, care sunt ținuți sedați într-o piscină și vizualizează crimele din viitor. Viziunile lor sunt proiectate pe un ecran, permițând unității Pre-Crimă a departamentului de poliție, condusă de detectivul John Anderton (Tom Cruise), să ajungă înainte la locul crimei și să îl aresteze pe presupusul criminal.

Programul a înregistrat un asemenea succes încât este pe cale să devină național, spre satisfacția creatorului său, șeful lui Anderton, Lamar Burgess (Max von Sydow). Intră aici nedorit în acțiune rivalul lui Anderton, Danny Witwer (Colin Farrell), care se îndoiește de infailibilitatea sistemului. Atunci când o viziune a unei crime viitoare îl arată pe Anderton ca fiind ucigașul, Witwer îl urmărește cu tenacitate, în timp ce acesta încearcă să evite să fie prins, pentru a-și putea dovedi nevinovăția.

Intriga elaborată devine și mai complexă atunci când Anderton descoperă că într-adevăr sistemul ar putea avea scăpări. În societatea de tipul Big-Brother, în care oamenii sunt identificați prin scanarea retinei până și pentru a lua metroul, Anderton se supune unei nesăbuite operații de schimbare a ochilor, după care răpește unul dintre pre-cognitivi, pe fata numită Agatha (Samantha Morton), care este cheia pentru aflarea adevărului - atât despre presupusa crimă cât și poate despre ceea ce s-a întâmplat cu fiul său, răpit atunci când se afla împreună cu el la o piscină, în urmă cu șase ani.

Regia lui Spielberg este excepțională, la fel ca și distribuția, în special dacă ne gândim la rolurile interpretate de Cruise și Farrell. Imaginile sunt de asemenea captivante, adesea derulându-se cu viteza glonțului în secvențele violente. Sunt și efecte speciale deosebite, de buget mare, dar narațiunea prezintă și teme legate de binele societății atins cu prețul libertății personale, precum și de valoarea vieții umane. Aceste teme sunt prezente și în exploatarea pre-cognitivilor, care s-au născut din mame dependente de droguri și au fost ținuți într-o stare aproape de comă după ce s-au descoperit abilitățile lor psihice. Filmul ridică de asemenea întrebarea cât de departe poate fi lăsat să meargă guvernul pentru a-și proteja cetățenii de potențialii criminali.

Elemente spirituale sunt de asemenea strecurate în narațiune: Witwer a studiat la un seminar și îi compară pe polițiști cu preoții; un polițist mergând la datorie își face semnul crucii; locul în care sunt ținuți pre-cognitivii este numit templu, iar prizonierii poartă un aparat asemenea unei aureole. Bazat pe o poveste a lui Philip K. Dick, filmul îmbină științifico-fantasticul, suspansul și tehnicile speciale de filmare care redau în mod potrivit aspectul futuristic și tulburător al acțiunii în care Anderton se luptă să fie cu un pas înaintea legii. Scene ocazionale cu umor ironic, precum aceea în care ochii originali ai lui Anderton se rostogolesc pe podeaua unui coridor, mai rup din firul tensionat al filmului.

Datorită repetatei violențe prezentate în stil științifico-fantastic, abuzului de droguri, unor scene scurte cu caracter sexual, vulgarităților și limbajului uneori necizelat, Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani clasifică filmul cu A-III - adică pentru adulți. Asociația Americană pentru Filme îl clasifică cu AP-13 - adică se recomandă acordul părinților, fiind interzis celor sub 13 ani.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire