PORUNCI 

Predici despre porunci
IPS Ioan Ploscaru

achizitionare: 19.11.2003; sursa: Casa de Editură Viața Creștină

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior 18 august 1990

Dragi credincioși,

Continuăm învățătura despre porunca a șaptea și a zecea. În dreptul roman, care este la temelia tuturor drepturilor, se spune: lucru strigă pe stăpânul său. Dacă am avea urechi să auzim cum strigă un lucru furat după stăpânul său, am înțelege ce înseamnă aceasta.

Al doilea lucru din dreptul roman spune că nimeni nu trebuie să se îmbogățească din avutul altuia. Deci, dacă noi avem un lucru care nu este al nostru, trebuie să-l dăm înapoi. Chiar dacă ne-am dus și ne-am spovedim, spunem că am furat, nu ni se iartă păcatul până nu facem dreptate. Așa este legea: păcatul acesta este împotriva dreptății, iar când se face dreptatea, atunci păcatul se șterge. Dacă eu am furat un lucru și mi-am dat seama că am greșit și dau lucrul înapoi, atunci nici nu trebuie să mă mai spovedesc, pentru că nu există păcat; acesta s-a șters.

Dumnezeu pedepsește foarte greu pe cei care nu restituie, de aceea astăzi vă voi vorbi despre restituție. Cui trebuie să restituim? Trebuie să restituim stăpânului. Dar dacă stăpânul a murit? Atunci trebuie să dăm la urmașii lui. Dacă nu are urmași? Trebuie să dăm la săraci. Noi nu putem ține un lucru străin, sub nici un motiv, trebuie să scăpăm de el.

Am citit undeva cum o femeie săracă a trebuit să împrumute bani de la un cămătar, și acela la urmă i-a luat pământul. Ea a cerut voie s-o lase să i-a un coș de pământ din țarina ei. Acesta i-a dat voie. Ea a umplut un coș mare cu pământ, dar nu l-a putut ridica. Atunci s-a dus cămătarul s-o ajute. Dar coșul era foarte greu și nu l-a putut ridica. Femeia i-a spus: "Nu poți ridica acest coș, dar cum vei purta în viața de veci greutatea întregului pământ pe care l-ai luat pe nedrept". El, dându-și seama, a restituit femeii pământul.

Am mai citit despre un om care a luat pe nedrept de la cineva o anumită sumă de bani, dar a încredințat celor trei copii să plătească datoria. El avea un prieten care era călugăr la o mănăstire și acestuia i-a spus: "Tu să supraveghezi dacă ei vor da înapoi tot ceea ce le-am spus eu să dea". După moartea bătrânului, călugărul s-a dus la cei trei fii. Aceștia îl întreabă: "Cum o mai duci și ce-ai mai auzit?". El răspunde: "Numai de rău am auzit. Am trecut pe lângă o prăpastie și am auzit un glas care zicea: «Mi-a scăpat un suflet pentru că a poruncit să se dea înapoi ceea ce a furat». Alt glas i-a răspuns: «Nu te supăra de asta, pentru că în locul sufletului pe care l-ai pierdut ai câștigat alte trei, căci urmașii săi nu vor să dea înapoi ceea ce a fost furat»". Atunci cel mai mare dintre feciori a zis: "Partea mea eu o dau înapoi". La fel au hotărât și ceilalți și s-a făcut dreptate.

Nu există un lucru străin pe care noi putem să-l ținem, pentru că acela întotdeauna strigă după stăpânul său, chiar și în fața lui Dumnezeu.

Fostul nostru Episcop, Ioan Bălan, a avut urmași. El a avut o cruce pectorală de aur cu lanț de aur și un inel pastoral. Era legătura dintre el și biserică. După ce a murit, nepoatele au luat aceste lucruri și au făcut bijuterii din ele. Nu demult a venit una dintre nepoatele lui și mi-a adus o bucată din lanțul care ținea crucea, pentru că numai nenorociri au avut: mama lor s-a sinucis, ele s-au îmbolnăvit și au sărăcit.

Dacă dumneavoastră aveți un lucru străin, este precum în mai multe bancnote de 100 de lei ai băga foc; așa este cu lucrurile furate, trebuie să le dai stăpânului lor.

Îmi amintesc de o femeie care vindea lapte. Îl aducea de la sat și eu îl cumpăram. Dar, lua smântâna de pe lapte, iar eu i-am spus: "Lucrul acesta nu este bun. Ceea ce iei și câștigi, îi vei da pe medicamente". Și așa a fost, mai târziu s-a îmbolnăvit.

Când Mântuitorul a intrat în casa lui Zaheu, care era vameș, acesta a declarat în fața lui Isus Cristos: "Iată, jumătate din averea mea o dau săracilor, și dacă am neîndreptățit pe cineva cu ceva, întorc împătrit". Auzind Isus Cristos, a spus cuvintele acestea frumoase: "Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, căci și acesta este fiul lui Avraam" (Lc. 19, 8-9). Amin!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire