PORUNCI 

Predici despre porunci
IPS Ioan Ploscaru

achizitionare: 19.11.2003; sursa: Casa de Editură Viața Creștină

capitolul urmatorCuprins 5 august 1990

Dragi credincioși,

De astăzi vom începe să medităm Poruncile lui Dumnezeu, date lui Moise pe muntele Sinai. Acestea sunt:

1. Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, să nu ai alți dumnezei afară de Mine.
2. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în zadar.
3. Adu-ți aminte să sfințești ziua Domnului.
4. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta.
5. Să nu ucizi.
6. Să nu faci fapte necurate.
7. Să nu furi.
8. Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.
9. Să nu poftești femeia aproapelui tău.
10. Să nu poftești nici un lucru al aproapelui tău.

Ne oprim la prima și cea mai mare poruncă. În Vechiul Testament se amintește de statui care reprezentau divinitățile păgâne, cărora se închinau păgânii. Evreii aveau ca lucru sfânt Chivotul Legii. Acesta era un fel de ladă de 2 coți și jumătate lungime, 2 coți și jumătate lățime. În el se păstrau tablele legii, un vas cu mană, cele cinci cărți ale lui Moise și toiagul lui Aron. Pe capacul chivotului erau doi îngeri care se atingeau cu aripile unul pe altul.

Când venim la biserică, nu venim nici pentru icoane, nici pentru cruci, nici pentru persoanele care sunt de față, ci venim pentru Isus, căci El este pe altar și ne așteaptă pe fiecare. Observăm că deasupra ușilor împărătești, în fața altarului, se află o candelă roșie. Ea arată prezența permanentă a lui Isus pe altar, sub forma pâinii și a vinului. Cei care nu sunt de credință catolică, spun că Isus nu este prezent real. Eu vă spun că este.

Primul președinte al Irlandei, O'Connel, a vorbit cu un anglican care nu credea în prezența lui Isus pe altar, spunându-i: " Nu eu am spus acest lucru, aceasta a spus-o Cristos la Cina cea de Taină. «Acesta este trupul Meu și acesta e sângele Meu», iar eu nu mă pot îndoi de cuvintele lui Isus!".

Noi avem în biserici icoane care reprezintă diferite scene din viața Mântuitorului: Agonia din Ghetsimani, Răstignirea, Învierea etc. Acestea sunt făcute de pictori cu imaginație, pentru a ne ajuta să medităm și să trăim aceste evenimente. În sec. VIII în anul 725, era la Constantinopol împărat Leon Isaurul, cel care a promovat un curent numit iconoclasm (lupta împotriva icoanelor), obligând să se scoată toate icoanele din biserică. De ce-au făcut aceasta? Pentru că musulmanii, care se apropiau de Europa, nu acceptau icoanele. Împăratul a zis că arabii nu acceptă creștinismul deoarece creștinii venerează icoanele, care ar fi chip cioplit. El credea că astfel va apropia pe arabi de creștinism.

Patru împărați bizantini au fost iconoclaști: Leon III Isaurul, Constantin, Teofil și Leon V, între anii 726-843. Pe vremea aceea a trăit Sfântul Ioan Damaschinul, care a scris cartea "Despre adevărata credință". În această carte el apără cultul icoanelor, dă exemple din catacombele unde s-au adunat primii creștini să se roage: acolo erau picturi, simboluri sau monograme. Ioan Damaschinul trăia în Damasc, iar califul l-a păstrat ca prim ministru. Din cauza cărții prin care a luat apărarea icoanelor, împăratul Leon a voit să-l compromită. A trimis scrisori false către calif, în care Ioan Damaschinul apare ca un trădător față de calif. Califul l-a condamnat și i-a tăiat mâna dreaptă. Ioan Damaschinul s-a rugat Maicii Sfinte toată ziua și noaptea, iar când a adormit, brațul s-a prins miraculos la loc. Deși califul și-a recunoscut greșeala, Ioan Damaschinul s-a retras în pustiu unde a trăit tot restul vieții.

Eu vreau să vă spun că atunci când veniți la biserică, prima închinare pe care o faceți să nu fie nici la icoane, nici la statui, nici la cruci, ci la altar. Acolo este Isus care ne așteaptă și trebuie să-i dăm toată cinstea și adorația.

Să rețineți bine porunca întâia din Decalog: "Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, să nu ai alți dumnezei afară de Mine; chip cioplit să nu-ți faci să te închini lui". Numai pe Dumnezeu singur trebuie să-L adorăm și să-l cinstim, căci singur Dumnezeu, în Sfânta Treime, trebuie adorat. Amin!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire