PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PORUNCILE DIVINE

PORUNCA A VIII-A (continuare)

Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.

CALOMNIA

1. A calomnia înseamnă a imputa cuiva o greșeală de care nu se face vinovat sau un defect pe care nu-l are.

 

CLEVETIREA

2. A vorbi de rău pe cineva înseamnă a descoperi fără rost defectele sau greșelile aproapelui; nu trebuie să le facem cunoscute decât celor care pot să le remedieze sau celor care ar suferi vreo pagubă dacă n-ar fi avertizați.

3. Chiar dacă lucrul povestit este adevărat, e un păcat să îl spui, pentru că milostenia ne interzice să-i distrugem aproapelui, fără motiv, reputația bună de care se bucură.

4. Nu este un păcat să spui despre aproapele tău un lucru rău, cunoscut și public, dar atunci să eviți ceea ce ar putea semăna a răutate.

5. Bârfa poate fi un păcat de moarte pentru că Sfântul Pavel a spus: "clevetitorii nu vor intra în Împărăția Cerurilor. "

6. Calomnia și bârfa sunt păcate de moarte când răul spus pe nedrept cu privire la aproapele nostru este grav prin el însuși și face un rău considerabil reputației sale.

7. Sunt circumstanțe care măresc gravitatea acestor două păcate, de exemplu, când îi vorbești de rău pe superiorii tăi, pe persoanele consacrate lui Dumnezeu, pe mai multe persoane în același timp în fața unui mare număr de persoane.

8. Nu este permis să asculți cu plăcere o calomnie, căci aceasta înseamnă a participa la păcatul bârfitorilor sau calomniatorilor.

9. Când auzim pe cineva bârfind, trebuie, dacă putem, să împiedicăm bârfa; dacă nu se poate, trebuie să schimbăm subiectul conversației sau, cel puțin, să arătăm prin tăcerea noastră că nu ne face plăcere.

10. Este interzis în general să povestim cuiva răul pe care l-am auzit spunându-se despre el; Sfânta Scriptură spune că detestă pe cei care, prin poveștile lor, seamănă discordie între frați.

11. Cel care i-a făcut rău aproapelui prin calomnie sau bârfă este obligat să repare, pe cât se poate, neajunsul făcut.

12. Trebuie să reparăm răul făcut aproapelui, răul făcut prin calomnie, recunoscând că răul spus despre el nu este adevărat. Bârfitorul trebuie să facă tot ce poate pentru a reabilita reputația aproapelui său, scuzând greșelile sau punând în valoare calitățile acestuia.

 

JUDECATA PRIPITĂ

13. A judeca pripit înseamnă a ne forma o părere proastă despre aproapele nostru fără un motiv întemeiat.

14. Acesta este un păcat pentru că dreptatea și milostenia ne interzic să gândim de rău despre cineva fără o dovadă suficientă.

 

Explicația Tabloului

15. În partea de sus a acestui tablou e înfățișat tânărul Iosif condus în închisoare pentru o crimă de care a fost pe nedrept acuzat de soția lui Putifar. Aceasta, iubindu-l cu o dragoste vinovată, i-a cerut într-o zi să răspundă pasiunii sale. Dar Iosif, nedorind să-L supere pe Dumnezeu, a refuzat și a fugit. Această femeie rea i-a luat haina și l-a acuzat, în fața soțului său, că a încercat să o seducă. Putifar a crezut și l-a aruncat pe Iosif în închisoare.

16. În partea din stânga, jos, îl vedem pe marele preot Aaron și pe Maria, sora sa, în genunchi în fața Chivotului Legii; deasupra Chivotului, Îl vedem pe Dumnezeu însuși. Aaron și Maria cârtiseră împotriva lui Moise, fratele lor. Dar Domnul, făcându-i să compară în fața Chivotului, i-a mustrat pentru cârteala lor și a lovit-o pe Maria cu o lepră care a durat șapte zile.

17. În dreapta, îl vedem pe Sfântul Pavel în insula Malta, unde debarcase ca urmare a unei furtuni. Locuitorii acestei insule l-au tratat cu multă omenie, și pe el și pe tovarășii lui. Au aprins un foc mare din cauza ploii și a frigului. Pavel, punând pe foc câțiva curpeni pe care îi strânsese, se trezi cu o viperă care sări pe mâna lui. Barbarii, văzând acest animal care îi atârna din mână, și-au spus unii altora: "Fără îndoială acest om este un ucigaș; căci după ce a fost salvat din mare, justiția divină nu vrea să-l lase în viață. " Dar au văzut în curând cât de puțin fondată era această părere, căci Pavel, scuturând vipera în foc, nu păți nimic.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire