PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PORUNCILE DIVINE

PORUNCA A VII-A (continuare)

Să nu furi.

1. Subalternii și administratorii păcătuiesc în mod obișnuit împotriva celei de a șaptea porunci, înșelându-și superiorii și administrând rău bunurile lor.

2. Chiar în cele mai mărunte lucruri, subalternii nu trebuie să-și înșele superiorii.

Eu dar vă zic: faceți-vă prieteni cu banul necinstit, ca atunci când vă va lipsi, să vă primească în corturile veșnice. Cine este credincios în lucru mărunt, este credincios și în mare, iar cine este necinstit în lucru mărunt, necinstit este și în mare. Dacă voi nu ați fost credincioși cu banul necinstit, cine vă va încredința oare bunul adevărat? Iar dacă nu ați fost credincioși cu un bun străin, cine vi-l va da pe al vostru? Nici un servitor nu poate servi la doi stăpâni; fie că pe unul îl va urî și pe celălalt îl va iubi, fie că la unul va ține, iar pe celălalt îl va disprețui. Nu puteți servi și lui Dumnezeu și Mamonei. (Lc 16, 9-13)

3. Se face un proces nedrept când cineva este dat în judecată, pentru a-l obliga să plătească ceea ce nu datorează.

4. Cei care nu-și plătesc datoriile Îl supără pe Dumnezeu pentru că ei folosesc pe nedrept bunul altuia.

5. Cel care i-a făcut rău aproapelui său este obligat să restituie cât mai repede posibil lucrul obținut în mod incorect și să repare toată stricăciunea pe care a cauzat-o el însuși sau prin intermediul altora.

6. Restituirea, când ea este posibilă, este atât de necesară, încât, fără ea, furtul n-ar putea fi iertat. Este ceea ce promite Zacheu când Domnul Nostru vine să stea în casa lui.

Isus, intrând în Ierihon, trecea prin oraș; când iată că un om numit Zaheu, care era șeful vameșilor, om bogat, căuta să vadă unde este Isus, dar nu putea de mulțime, căci era mic de statură. Atunci alergă înainte și se urcă într-un smochin, ca să-l vadă, deoarece trebuia să treacă pe acolo. Și cum ajunse în dreptul acelui loc, Isus ridică ochii și-i zise: Zaheu, coboară repede, căci astăzi trebuie să mă opresc în casa ta. El se coborî în grabă și-l primi cu bucurie. Când văzu astfel, toată lumea începu să murmure zicând: A intrat să locuiască la un păcătos. Dar Zaheu veni și-I zise Domnului: Iată, Doamne, jumătate din avutul meu îl dau săracilor, și dacă am nedreptățit pe cineva, dau împătrit înapoi. Atunci Isus îi zise: Astăzi a venit mântuirea în această casă, căci și acest om este un fiu al lui Avraam. Fiul Omului doar a venit să caute și să mântuiască ce era pierdut. (Lc 19, 1-10)

7. Autorul unui furt sau al unei crime nu este singurul obligat să restituie; această obligație îi include pe toți cei care au participat în vreun fel la furt sau la păgubirea aproapelui.

8. Participăm la un furt sau la o stricăciune cauzată aproapelui: 1)când comandăm acest lucru; 2)când sfătuim pe cineva facă acest lucru; 3)când tăinuim acest lucru; 4)în sfârșit, când, fiind obligați să împiedicăm acest lucru, nu o facem.

9. Restituirea trebuie să se facă în ordinea următoare: deținătorul lucrului furat trebuie să-l restituie înaintea tuturor celorlalți. Dacă el n-o face, trebuie s-o facă cel care a comandat sau a sfătuit furtul și apoi cel care l-a executat.

10. Trebuie să se facă restituirea celui căruia i s-a pricinuit paguba sau, dacă el este mort, moștenitorilor săi.

11. Dacă tu însuți moștenești lucruri necinstit dobândite, trebuie să le restitui pentru că nu este permis să păstrezi pe nedrept bunurile altcuiva.

12. Dacă nu știi cui îi aparține lucrul pe care trebuie să-l restitui, trebuie să îi consulți pe superiorii tăi și să faci ceea ce îți vor spune.

13. Trebuie să restitui exact lucrul pe care l-ai luat, dacă el există încă în natură, dacă nu mai există, trebuie să restitui exact valoarea lui.

14. Dacă nu ai din ce să restitui, trebuie să ai intenția de a o face și să iei toate măsurile pentru a restitui cât mai repede posibil bunul înstrăinat.

15. Cel mai bun mijloc de a evita orice nedreptate este să respecți bunul altuia, așa cum vrei să fie respectat al tău.

 

Explicația Tabloului

16. Partea de sus a tabloului ni-l înfățișează pe îngerul Rafael cerându-i lui Gabelus o sumă de bani pe care bătrânul Tobie i-o împrumutase cândva. Gabelus, departe de a nega această datorie, se grăbește să-i plătească îngerului.

17. În partea dreaptă, vedem un om puternic care vrea să-l jupoaie de bunurile sale pe cel mai slab decât el, amenințându-l cu procese nedrepte și cu ruina, dacă nu cedează exigențelor sale.

18. Vedem, în partea de jos, în stânga, un servitor necredincios care a împrăștiat averea stăpânului său.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire