PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PORUNCILE DIVINE

PORUNCA A V-A (continuare)

Să nu ucizi.

1. A cincea poruncă ne mai interzice să-l scandalizăm pe aproapele nostru.

2. Trebuie să înțelegem prin scandalizare, orice acțiune, orice omisiune, care-l duce pe aproapele nostru la rău, fie că este ceva rău, fie pentru că pare să fie.

3. Ceea ce scandalizează mai ales pe aproapele nostru sunt: 1)cuvintele contrare religiei, carității și purității; 2)sfaturile care tind să-i împingă pe ceilalți la rău sau să-i abată de la a face bine.

4. Îl scandalizăm pe aproapele nostru procurând scrieri antireligioase și imorale și mai ales compunând noi înșine aceste scrieri.

5. Este un mare păcat să-ți scandalizezi aproapele pentru că astfel provoci pierderea sufletelor pe care Isus Hristos le-a răscumpărat prin sângele Său și pentru că de cele mai multe ori acest lucru este ireparabil.

6. Anumite persoane se scandalizează și profită de ocazie pentru a face rău printr-un act care nu este rău în sine. Astfel fariseii se scandalizează de cele mai bune fapte ale Domnului Nostru sau ale ucenicilor Săi. În pasajul următor din Evanghelie, Sfântul Marcu ne citează după astfel de exemple:

Ioan Îi zise: Învățătorule, noi am văzut pe unul scoțând demoni în Numele Tău, pe unul care nu ne urmează, am căutat să-l împiedicăm. Dar Isus a zis: Nu-l opriți, pentru că nimeni nu poate face miracole în numele Meu și apoi să vorbească rău de Mine. Căci cine nu este împotriva voastră este pentru voi. Și oricine vă va da un pahar cu apă în numele Meu, pentru că sunteți ai lui Hristos, adevărat vă zic vouă, nu-și va pierde răsplata. Și oricine va sminti pe vreunul dintre aceștia mai mici care crede în Mine, mai bine ar fi pentru el să i se lege o piatră de moară și să fie aruncat în mare. Deci dacă mâna ta te supără, tai-o, căci mai bine este să intri ciung în viață decât să mergi, având două mâini, în gheena, în locul cel nestins, acolo unde viermele conștiinței nu moare și focul nu se stinge. Și dacă piciorul tău te supără, taie-l, că mai bine este să intri șchiop în viața veșnică decât să fii aruncat, având două picioare, în gheena focului nestins, acolo unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. Dacă ochiul tău te duce la păcat, scoate-l, căci mai bine este să intri cu un singur ochi în Împărăția lui Dumnezeu decât, având doi ochi, să fii aruncat în gheena focului, acolo unde viermele conștiinței nu moare și focul lor nu se stinge. Căci toți vor fi sărați cu foc cum orice victimă este sărată cu sare. Sarea este bună, dar dacă sarea își pierde puterea, cu ce îi veți da gust. Păstrați bine sarea în voi și trăiți în pace unii cu ceilalți. (Mc 9, 37-49)
Fariseii și câțiva dintre cărturari, veniți din Ierusalim, s-au adunat în jurul lui Isus. Și văzând pe câțiva dintre ucenici mâncând pâine cu mâinile nespălate, i-au judecat. Căci fariseii și toți din Iudeea nu mănâncă fără să se spele des pe mâini, urmând prin aceasta datina străbunilor. Și când se întorc de la piață nu mănâncă dacă nu s-au spălat și mai sunt multe alte datini pe care le respectă: spălarea paharelor, a ulcioarelor și a căldărilor de aramă și a paturilor. Fariseii deci și cărturarii L-au întrebat: De ce ucenicii Tăi nu urmează tradiția bătrânilor și mănâncă pâine cu mâinile necurate? El le-a răspuns: Isaia a profețit bine despre voi, ipocriților, după cum este scris, acest popor Mă cinstește cu buzele, dar inima lui este departe de Mine, și zadarnic este cultul care-L au pentru Mine, dând învățături care sunt porunci omenești. Căci lăsând la o parte legea lui Dumnezeu, voi vă alipiți de datinile oamenilor: spălarea ulcioarelor și a paharelor, și multe alte lucruri asemănătoare. (Mc 7, 1-8)

 

Explicația Tabloului

7. Când am făcut un rău, trebuie să-l reparăm pe cât posibil: 1)abătându-i de la rău pe cei pe care i-am smintit; 2)îndreptându-i spre bine, prin exemplele noastre; 3)rugându-ne pentru ei.

8. Cei care nu-și fac datoria, sub pretextul că fac precum ceilalți, sunt vinovați și smintiți, căci dacă ceilalți vor să-și piardă sufletul, nu este un motiv pentru ca și noi să-l pierdem pe al nostru.

9. Acest tablou Îl înfățișează pe Isus Hristos cu ucenicii Săi. El le arată cu o mână copilul pe care l-a făcut să vină la El și cu cealaltă un om care are o piatră de moară legată de gât și care este aruncat în mare.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire