PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PORUNCILE DIVINE

PORUNCA A IV-A (continuare)

Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să trăiești mult și bine pe pământ.

Îndatoririle superiorilor față de subalternii lor

1. Superiorii sunt obligați: 1)să se arate buni și drepți față de subalternii lor; 2)să-i îngrijească în boală, ca și în sănătate; 3)să vegheze asupra conduitei lor; 4)să aibă grijă ca ei să-L servească pe Dumnezeu și ca ei să cunoască adevărurile religiei.

2. Superiorii trebuie deci să le asigure subalternilor facilități pentru a-și îndeplini îndatoririle religioase în ceea ce privește respectarea duminicii, Paștele, abstinența, și să-i îndemne să se achite bine de toate aceste îndatoriri.

3. Această obligație se bazează pe însuși cuvântul Domnului, care a declarat că stăpânii Îi vor da seamă de sufletele celor care le-au fost încredințați.

 

Explicația Tabloului

4. Acest tablou ne oferă două exemple emoționante de fidelitate în îndatoririle stăpânilor față de servitorii lor. Primul este cel al sutașului din Evanghelie.

Apoi când a intrat în Capernaum, un sutaș s-a apropiat de El, L-a rugat, și I-a zis: Învățătorule, sluga mea este acolo, culcată în casa mea, paralitică și suferind cumplit. Isus i-a zis: voi merge și-l voi vindeca. Și sutașul i-a răspuns: Învățătorule, eu nu sunt demn să intri sub acoperișul meu, dar spune numai un cuvânt și servitorul meu va fi vindecat. Căci eu, care sunt un om supus puterii altuia și care are soldați sub a sa, eu îi spun unuia: Du-te, și el se duce; și celuilalt: Vino; și el vine; și slugii mele: Fă asta, și el face. Isus, auzind aceste cuvinte, fu cuprins de admirație și le spuse celor care-L urmau: Într-adevăr vă spun, n-am găsit o credință atât de mare în Israel. Și mulți vor veni de la răsărit și de la apus și vor avea loc la ospăț cu Avraam, Isac și Iacob în împărăția cerurilor; în vreme ce fiii împărăției vor fi aruncați în afară. Acolo va fi plânsul și scrâșnirea dinților. Și Isus spuse sutașului: Du-te și să-ți fie cum ai crezut. Și servitorul fu vindecat chiar în clipa aceea.

5. Acest sutaș este înfățișat în partea de sus a tabloului, în genunchi la picioarele lui Isus, înconjurat de Apostolii Săi; doi servitori, care l-au însoțit, stau cu respect în spatele stăpânului lor.

6. În partea de jos a tabloului, în stânga, este cel al Sfântului Eliazar, conte de Sebran, în Provence. Instituind o regulă de viață pentru servitorii săi, Sfântul Eliazar a afișat-o într-unul dintre cele mai frumoase apartamente din palatul său și acolo i-a adunat pe servitori pentru a le explica ce scrisese:

Regulă de viață

  1. Să-mi fac rugăciunea de dimineață și de seară.
  2. Să asist la Sfânta Liturghie.
  3. Să frecventez Sacramentele.
  4. Să mă rog Preasfintei Fecioare și Sfântului Iosif.
  5. Să evit lenevia.
  6. Să evit anturajele rele.
  7. Să evit certurile etc.

Sfântul Eliazar este în picioare, pe un scaun, în fața servitorilor săi cărora le arată regula. Un crucifix și o statuie a Sfintei Fecioare împodobesc sala. Sfânta Delfina, soția lui, asistă la instrucțiuni și formează, cu servitorii și domnișoarele sale de onoare, micul grup din stânga soțului său.

 

Îndatoririle subalternilor față de superiorii lor.

7. Subalternii sunt obligați: 1)să-i respecte pe superiorii lor; 2)să-i slujească cu fidelitate; 3)să-i asculte în tot ceea ce nu este contrar legii lui Dumnezeu.

8. Subalternii trebuie să-i privească pe superiorii lor ca reprezentanți ai lui Dumnezeu și să-i asculte în conștiință ca pe Dumnezeu însuși.

9. În partea de jos a acestui tablou, în dreapta, Eliazar, servitorul lui Avraam, oferă un exemplu remarcabil de fidelitate, fidelitate pe care servitorii o datorează stăpânilor lor. El pornește într-o călătorie îndepărtată în Mesopotamia pentru a-i căuta o soție lui Isaac, tânărul său stăpân. Încărcat cu daruri, el ajunge lângă o fântână cu cămilele sale. Rebecca, fiica lui Nahor, fratele lui Avraam, care era acolo cu câteva prietene de-ale sale pentru a scoate apă, îi oferă și lui Eliazar, care, recunoscând prin acest semn voința Domnului, îi oferă în schimb, din partea stăpânului său, bogatele daruri pe care le adusese.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire