PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PORUNCILE DIVINE

PORUNCA A IV-A (continuare)

Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să trăiești mult și bine pe pământ.

1. În afară de tatăl și mama noastră, a patra poruncă ne cere să le cinstim și pe celelalte rude ale noastre și pe toți superiorii noștri spirituali și temporari.

2. Superiorii noștri spirituali sunt: Tatăl Nostru Sfânt, Papa, episcopul și parohul nostru.

3. Superiorii noștri temporari sunt: conducătorii țărilor, magistrații, profesorii și învățătorii.

4. Trebuie: 1) să-i respectăm pe superiorii noștri spirituali; 2)să-i ascultăm în lucrurile în care ei au dreptul să ne comande; 3)să ne rugăm pentru ei.

5. Iată ce este scris despre episcopi și preoți: "Fie ca preoții care guvernează bine să fie de două ori cinstiți, mai ales cei care lucrează pentru a propovădui și a instrui. " Și ce semne de afecțiune profundă trebuie că au arătat galatenii Sfântului Apostol Pavel, pentru ca el să poată înapoia bunăvoinței lor această mărturisire incredibilă : "Da, eu mărturisesc acest lucru, voi erați pregătiți atunci, dacă ar fi fost necesar, să vă scoateți ochii pentru a mi da. "

6. Trebuie de asemenea să oferim preoților lucrurile care le sunt necesare pentru a trăi: "Care este soldatul, întreabă Apostolul, care duce războiul pe cheltuiala lui?" Și este scris în Ecleziast: Cinstiți-i pe preoți, purificați-vă prin ofrandele oferite de mâinile lor, dați-le partea de roade și de jertfă de ispășire, cum a fost scris. "

7. Trebuie de asemenea să ne îngrijim de nevoile Suveranului Pontif, care poartă sarcina administrației centrale a Bisericii și a multiplelor lucrări care depind de aceasta.

8. Apostolul ne învață că trebuie să-i ascultăm: "Ascultați, spune el, de conducătorii voștri, fiți supuși lor, căci ei veghează asupra sufletelor voastre, trebuind să dea seama de aceasta. "

9. Trebuie de asemenea să-i ajutăm cu sprijinul rugăciunilor noastre pe cei care își sacrifică timpul, sănătatea și viața pentru binele sufletelor și care deseori sunt recompensați cu ingratitudine.

10. Mai mult, Domnul Nostru Isus Hristos ne cere să ascultăm chiar de preoții slabi, dacă ceea ce ne sfătuiesc este bine: "Ei s-au așezat pe scaunul lui Moise, spune el despre cărturari și farisei, în consecință faceți tot ce vă ordonă ei, dar nu faceți ce fac ei, căci ei spun ce trebuie făcut, dar nu fac. "

11. La fel trebuie spus despre conducătorii țării și despre toți cei cărora trebuie să le fim supuși.

12. Sfântul Apostol Pavel, în Epistola sa către Romani vorbește mult despre onoarea, considerația și respectul care le sunt datorate. În alt loc, el ne avertizează că trebuie să ne rugăm pentru ei.

13. Sfântul Petru ne spune: "Fiți supuși, pentru dragostea lui Dumnezeu, oricărei făpturi învestite cu putere, fie regelui, ca și suveran, fie guvernatorului, ca fiind trimis de el. " Căci onoarea pe care noi le-o oferim, lui Dumnezeu i se adresează.

14. Nu este niciodată permis să te revolți fără motiv contra autorității pentru că: 1)Dumnezeu o interzice; 2)revolta fără o bază reală este sursa celor mai mari nenorociri în societate.

15. Dacă suntem chemați să alegem un reprezentant al autorității, fie și numai pentru a-i da votul nostru, datorăm patriei noastre, precum și conștiinței noastre, să nu-l alegem sau să nu-l votăm decât pe cel care respectă pe Dumnezeu, religia, dreptatea și toate libertățile înțelepte și creștine.

16. Cu toate acestea, dacă părinții sau superiorii noștri ne-ar cere ceea ce este contrar legii lui Dumnezeu, ar trebui, păstrând respectul care li se cuvine, să le spunem că nu ne permite conștiința noastră acest lucru, pentru că trebuie mai întâi să ascultăm de Dumnezeu, și apoi de oameni.

 

Explicația Tabloului

17. În partea de sus, în stânga, îl vedem pe Papa, înconjurat de cardinali, episcopi și preoți, și primind omagiile regilor, ale magistraților, soldaților și ale oamenilor din popor.

18. În dreapta, un suveran primește omagiile supușilor săi.

19. În mijlocul acestui tablou, o vedem pe Ruth și pe soacra sa, Noemi, pe care a însoțit-o de pe pământul lui Moab până la Betleem. Ruth ne oferă un exemplu emoționant de pietate fidelă, aducându-i soacrei sale spicele de grâu pe care le-a strâns ca hrănă.

20. Partea de jos a tabloului reprezintă, în stânga, elevi cuminți și studioși, ascultând cu atenție și cu respect lecțiile învățătorilor și învățătoarelor lor; în dreapta se vede teribila pedeapsă aplicată celor patruzeci și doi de copii care l-au insultat pe profetul Eliseu, numindu-l cap golaș, și care au fost devorați de doi urși.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire