PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PORUNCILE DIVINE

PORUNCA I (continuare):

Eu sunt Domnul Dumnezeul tău; să nu ai alți dumnezei în afară de Mine;
să nu-ți faci chip cioplit ca să te închini lui.

1. Se păcătuiește față de prima poruncă a lui Dumnezeu: 1) prin idolatrie; 2) prin necredință; 3) prin superstiție.

2. Se păcătuiește prin idolatrie, atunci când adorăm făpturile.

3. Se păcătuiește prin necredință: 1) când se profanează locurile sfinte; 2) când se ia în derâdere religia și mijlocitorii săi; 3) când se neglijează în mod obișnuit îndatoririle religioase.

4. A profana lucrurile sfinte este un mare păcat numit sacrilegiu. Sunt trei feluri de sacrilegii: 1) sacrilegiul de persoană; 2) sacrilegiul de loc; 3) sacrilegiul de lucruri.

5. Se comite un sacrilegiu de persoană când se profanează prin crimă o persoană consacrată lui Dumnezeu, de exemplu lovind grav un cleric, cu rea intenție.

6. Se comite un sacrilegiu de loc, când se profanează un loc consacrat lui Dumnezeu cum ar fi o biserică sau un cimitir.

7. Se comite un sacrilegiu de lucru, când se profanează un lucru consacrat lui Dumnezeu precum Sacramentele, vasele sfințite, Sfânta Scriptură, relicvele și imaginile sfinte.

8. Se păcătuiește prin superstiție când se atribuie unor fapte sau unor acțiuni efecte pe care Dumnezeu nu le-a legat de acestea, ca de exemplu, a vindeca bolnavii sau a face cunoscut viitorul.

9. Principalele superstiții sunt: magia, vrăjitoria (farmecele) și observarea semnelor.

10. Magia este arta de a face lucruri extraordinare și minunate prin puterea diavolului.

11. Vrăjitoria este arta de a face rău oamenilor sau animalelor prin puterea diavolului.

12. Observarea semnelor este o superstiție atunci când vedem, în lucruri indiferente, prevestirea unui lucru bun sau rău care trebuie să se întâmple. De exemplu este o superstiție să se creadă că există zile faste sau nefaste, că numărul treisprezece sau pisica neagră aduc ghinion.

13. Se păcătuiește prin superstiție: 1) când se dă în cărți; 2) când ți se prezice; 3) când consulți ghicitorii.

14. Devoțiunea apei sfințite și a altor obiecte binecuvântate de Biserică nu este o superstiție pentru că cei ce le folosesc nu așteaptă de la ele efecte salvatoare decât prin puterea lui Dumnezeu și în virtutea rugăciunilor Bisericii.

15. În pasajul următor din Evanghelie Îl vedem pe Isus alungând pe negustorii din Templu pentru că ei comit un sacrilegiu de loc:

Paștele Iudeilor era aproape, și Isus urcă spre Ierusalim. Și află în Templu vânzătorii de boi, de oi și porumbei, și zarafii așezați acolo. Atunci făcu un bici din funii și-i alungă pe toți afară din Templu, cu oi și boi; împrăștie monedele zarafilor și răsturnă tarabele, iar vânzătorilor de porumbei le zise: Scoateți aceste lucruri de aici; nu faceți din casa Tatălui Meu o prăvălie. Atunci discipolii Lui își aduseseră aminte că stă scris: Râvna pentru casa Ta Mă va mistui. (Io 2, 13-17)

Explicația Tabloului

16. Acest tablou îi înfățișează pe evrei adorând vițelul de aur în deșert. În timp ce Moise vorbea cu Dumnezeu pe muntele Sinai, evreii, plictisindu-se pentru că el nu mai venea, l-au rugat pe marele preot Aaron să le facă un vițel de aur pentru a-l adora. Aaron le-a îndeplinit dorința; atunci ei s-au prosternat în fața acestui idol și l-au onorat prin rugăciuni și dansuri. În acest timp, Moise cobora de pe munte aducând tablele Legii. Cuprins de indignare la vederea cultului idolatric la care se deda norodul, el le-a aruncat pe pământ și le-a spart.

17. Îl vedem în partea de jos a tabloului, în stânga, pe Heliodor, general al trupelor lui Seleucus, rege al Siriei, căutând să pună mâna pe comorile pe care le conținea Templul din Ierusalim. Pe când încerca să fure, a văzut apărând un cal pe care era urcat un cavaler înspăimântător, care, tăbărând asupra lui, îl lovi de mai multe ori cu picioarele în față. În același timp, doi tineri au venit spre el și s-au pus să-l biciuiască fără încetare. Heliodor a căzut dintr-o dată, învăluit de tenebre, l-au pus într-o litieră și l-au scos din tabără.

18. Păcatul de superstiție l-a comis Saul când a mers s-o consulte pe magiciana din Endor. Îl vedem pe acest rege, în partea de jos a tabloului, în dreapta; în spatele lui este magiciana, căreia el îi cere să-l aducă înapoi pe profetul Samuel, mort cu câtva timp în urmă. În fața lui Saul, îl vedem pe Samuel care, prin permisiunea lui Dumnezeu, i-a apărut acestui rege și l-a anunțat că va fi ucis a doua zi în lupta cu filistenii.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire