PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PORUNCILE DIVINE

PORUNCA I:

Eu sunt Domnul Dumnezeul tău; să nu ai alți dumnezei în afară de Mine;
să nu-ți faci chip cioplit ca să te închini lui.

 

1. Prima poruncă ne cere: 1) să credem în Dumnezeu; 2) să sperăm în El; 3) să-L iubim din toată inima; 4) să nu-L adorăm decât pe El.

2. Noi împlinim primele trei dintre aceste îndatoriri prin practicarea celor trei virtuți teologale: credința, speranța și milostenia.

 

Despre adorația datorată numai lui Dumnezeu.

3. A-L adora pe Dumnezeu înseamnă a recunoaște că El este Creatorul nostru și Stăpânul nostru Atotputernic și să ne umilim profund înaintea Lui.

4. Preceptul Adorării ne obligă să-I închinăm lui Dumnezeu: 1)un cult interior; 2)un cult exterior și public.

5. Îi închinăm lui Dumnezeu un cult interior când Îl onorăm în inima noastră prin acte de adorație, de credință, de speranță, de milostenie, care nu se văd din afară.

6. Cultul nostru este exterior când manifestăm, prin cuvinte sau fapte, sentimente religioase de care suntem animați față de Dumnezeu.

7. Îi datorăm lui Dumnezeu un cult exterior: 1)pentru că trupul nostru Îi aparține la fel ca și sufletul; 2)pentru că acest cult exterior manifestă și întreține cultul interior.

8. Cultul public constă mai ales în a-L adora pe Dumnezeu în adunările creștine.

9. Îi datorăm lui Dumnezeu un cult public pentru că avem obligația de a-l edifica pe aproapele nostru, arătându-i că noi suntem adevărați adoratori ai lui Dumnezeu.

10. Îi închinăm lui Dumnezeu un cult exterior și public prin semnul crucii, prin îngenunchere, prin rugăciuni vocale, prin cântări religioase, prin participarea la Sfânta Liturghie și alte slujbe ale Sfintei Biserici.

11. Trebuie mai ales să-L adorăm pe Dumnezeu dimineața și seara, intrând în Biserică, în timpul slujbelor sacre și când se primesc Sacramentele.

12. Nu numai oamenii, luați în particular, trebuie să-L adore pe Dumnezeu: societatea civilă, de asemenea, trebuie să-L adore pe Dumnezeu, pentru că El este Domnul Atotputernic atât al societății, cât și al indivizilor.

13. Nu este permis să adorăm altceva decât pe Dumnezeu, pentru că El singur este Domnul Atotputernic a tot ceea ce există.

14. Noi Îl adorăm pe Domnul Nostru Isus Hristos pentru că El este Dumnezeu, împreună cu Tatăl și cu Spiritul Sfânt.

 

Despre cultul sfinților

15. Noi nu îi adorăm pe sfinți, dar îi cinstim ca fiind prieteni ai lui Dumnezeu și mijlocitorii noștri pe lângă El.

16. Cultul pe care-l avem pentru sfinți constă în: 1)a-i cinsti, dată fiind gloria de care se bucură în cer; 2)a-i invoca; 3)a imita exemplul lor.

17. Diferența între rugăciunile pe care le adresăm lui Dumnezeu și cele pe care le adresăm sfinților constă în faptul că Îl rugăm pe Dumnezeu să ne acorde favorurile Sale, iar pe sfinți îi rugăm să le ceară lui Dumnezeu pentru noi.

18. Cultul pe care îl avem pentru sfinți se numește de dulie sau de onoare, pentru a-l deosebi de cultul de latrie sau de adorație, pe care nu I-l datorăm decât lui Dumnezeu.

19. Îi datorăm Preasfintei Fecioare un cult particular, superior celui pe care-l avem față de ceilalți sfinți; acest cult a primit numele de hiperdulie.

20. Trebuie să o cinstim în mod particular pe Preasfânta Fecioară: 1)pentru că ea este Mama lui Dumnezeu; 2)pentru că Isus Hristos, din înaltul crucii, ne-a dat-o ca mamă; 3)pentru că ea este Regina cerului și cea mai desăvârșită dintre făpturi.

21. Evlavia față de Preasfânta Fecioară constă în principal în a o iubi cu o dragoste fidelă; în o ruga cu o mare încredere și în a imita virtuțile sale, mai ales modestia și puritatea sa.

22. Este util să avem în casă un Crucifix și imagini pioase; este un mijloc de a dovedi respectul și dragostea pentru religie.

 

Explicația Tabloului

23. Acest tablou reprezintă persoane de toate vârstele, de ambele sexe și de toate condițiile, care Îl adoră pe Dumnezeu într-o atitudine umilă sau care Îl contemplă într-o atitudine plină de dragoste. Domnul le deschide brațele și-i privește cu înțelegere, arătând prin aceasta cu câtă tandrețe primește omagiile noastre și acceptă umilele noastre atenții.

24. O vedem în partea de sus a acestui tablou, în stânga, pe Preasfânta Fecioară înconjurată de îngeri și, în dreapta, pe Sfântul Iosif și mulți alți sfinți.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire