MEDITAȚII 

Meditații zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Vineri (3 martie): Postul pentru împărăția lui Dumnezeu

 

Evanghelia: Matei 9,14-15

Atunci s-au apropiat de el discipolii lui Ioan și i-au spus: "De ce noi și fariseii postim multi, iar discipolii tăi nu postesc?" Isus le-a spus: "Pot oare nuntașii să plângă atât timp cât mirele este cu ei? Dar vor veni zile când mirele va fi luat de la ei și atunci vor posti.

 

Vechiul Testament: Isaia 58,1-9

Strigă din toate puterile și nu te opri, dă drumul glasului să sune ca o trâmbiță, vestește poporului Meu păcatele sale și casei lui Iacov fărădelegile sale. În fiecare zi Mă caută, pentru că ei voiesc să știe căile Mele ca un popor care făptuiește dreptatea și de la legea Dumnezeului său nu se abate. Ei Mă întreabă despre legile dreptății și doresc să se apropie de Dumnezeu. Pentru ce să postim, dacă Tu nu vezi? La ce să ne smerim sufletul nostru, dacă Tu nu iei aminte? Da, în zi de post, voi vă vedeți de treburile voastre și asupriți pe toți lucrătorii voștri. Voi postiți ca să vă certați și să vă sfădiți și să bateți furioși cu pumnul; nu postiți cum se cuvine zilei aceleia, ca glasul vostru să se audă sus. Este oare acesta un post care Îmi place, o zi în care omul își smerește sufletul său? Să-și plece capul ca o trestie, să se culce pe sac și în cenușă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului? Nu știți voi postul care Îmi place? - zice Domnul. Rupeți lanțurile nedreptății, dezlegați legăturile jugului, dați drumul celor asupriți și sfărâmați jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine. Atunci lumina ta va răsări ca zorile și tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu. Atunci vei striga și Domnul te va auzi; la strigătul tău El va zice: Iată-mă!

 

Meditație: Îți este foame de Dumnezeu? Foamea de Dumnezeu și postul pentru împărăția Sa merg mână în mână. Când a fost întrebat de ce El și discipolii Săi nu postesc, Isus a oferit imaginea vie a celebrării unei nunți. În vremea lui Isus, noii căsătoriți își petreceau "luna de miere" acasă, într-o sărbătoare ce dura, alături de oaspeți, o săptămână întreagă! Era un timp de mare bucurie. Isus se prezintă pe sine ca mire și pe discipolii Săi ca prietenii mirelui. El face aluzie la faptul că Dumnezeu se bucură de poporul Său așa după cum mirele se bucură de mireasa sa (Isaia 62,5). A fi în prezența lui Dumnezeu înseamnă bucurie și fericire pură. Dar Isus le amintește de asemenea însoțitorilor Săi că există un timp de post și de umilință, în pregătirea venirii împărăției lui Dumnezeu și a întoarcerii Regelui Mesianic. Discipolii Domnului trebuie să poarte de asemenea crucea întristării și purificării. Pentru discipoli există atât un timp de bucurie în prezența Domnului și de celebrare a bunătății Sale, precum și un timp de căutare a Domnului cu umilință, post și plângerea păcatelor. Dacă ne este foame de Domnul, El nu ne va dezamăgi. Harul său ne atrage la tronul îndurării. Îl căutați pe Domnul cu încredere și îi permiteți Duhului Său Sfânt să vă transforme viața cu harul și puterea Sa?

Ce fel de post îi place lui Dumnezeu? Postul poate fi ținut din diferite motive: pentru a ne elibera de vreun obicei prost, de o dependență, de un viciu, pentru a împărtăși suferința cu alții, sau pentru a ne crește foamea de Dumnezeu și pentru lucrurile cerești. Sfântul Vasile cel Mare scria: "Bagă de seamă ca postul tău să nu constea doar în absența mâncării. Adevăratul post înseamnă abținerea de la vicii. Rupeți în bucăți toate contractele voastre nedrepte. Iertați-vă semenii. Iertați-le greșelile." Vă este foame de mai mult Dumnezeu, de sfințenia Sa și de viața abundentă pe care o are El să v-o ofere?

"Vino Doamne, lucrează asupra noastră, aprinde-ne și strânge-ne lângă Tine, îmbată-ne cu mireasma ta, fă-ne să iubim, fă-ne să alergăm la tine." (Rugăciune a Sf. Augustin)

 

Psalmul 51,4-7.19-20
Fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea.
Ție unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut, așa încât drept ești Tu întru cuvintele Tale și biruitor când vei judeca Tu.
Că iată întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea.
Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale, mi-ai arătat mie.
Fă bine, Doamne, întru bună voirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului.
Atunci vei binevoi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viței.

© 2006 Don Schwager
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire