MEDITAȚII 

Meditații zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Luni (27 martie 2006): "Dacă nu vedeți semne și minuni, nu credeți!"

 

Evanghelia: Ioan 4,43-54

În timpul acela, după ce a stat două zile în Samaria, Isus a plecat în Galileea. El însuși spusese, că un profet nu este prețuit în patria sa. Când a ajuns în Galileea, a fost bine primit de galileeni, care văzuseră tot ce făcuse la Ierusalim, în timpul sărbătorii, deoarece luaseră și ei parte la sărbătoare. Isus s-a întors deci în Cana Galileii, unde prefăcuse apa în vin. În Cafarnaum era un slujbaș împărătesc al cărui fiu era bolnav. Slujbașul acesta, aflând că Isus venise din Iudeea în Galileea, s-a dus la el și l-a rugat să vină și să-i vindece fiul, care era pe moarte. Isus i-a zis: "Dacă nu vedeți semne și minuni, nu credeți!" Slujbașul împărătesc i-a spus: "Doamne, vino până nu moare fiul meu". "Mergi, i-a zis Isus, fiul tău trăiește". Și omul acela a crezut cuvântul pe care i l-a spus Isus și a pornit la drum. Pe când se cobora el, l-au întâmpinat slujitorii lui și i-au adus vestea că fiul lui trăiește. El i-a întrebat la ce oră a început să-i fie mai bine. Ei i-au zis: "Ieri, la ora unu după-amiază l-au lăsat frigurile". Tatăl și-a dat seama că tocmai la ora aceea îi spusese Isus: "Fiul tău trăiește". Și a crezut el și toți cei din casa lui. Aceasta este a doua minune făcută de Isus, după ce s-a întors din Iudeea în Galileea.

 

Vechiul Testament: Isaia 65,17-21

Așa zice Domnul: "Iată, eu fac un cer nou și un pământ nou. Nimeni nu-și va mai aduce aminte de cele din trecut, nimănui nu-i vor mai veni în minte. Bucurați-vă și înveseliți-vă pentru ceea ce voi face, căci iată, voi preface Ierusalimul în veselie și poporul lui în bucurie. Eu însumi mă voi bucura de Ierusalim și mă voi înveseli de poporul meu. Nu se va mai auzi în el nici plâns, nici strigăt de durere. Nu vor mai fi acolo nici copii care să moară după câteva zile, nici bătrâni care să nu ajungă la capătul bătrâneții. Cel mai tânăr va muri la o sută de ani, iar cine nu va ajunge suta de ani va fi socotit ca blestemat. Se vor construi case și se va locui în ele, se vor sădi vii și se va mânca din rodul lor.

 

Meditație: Vă apropiați de Domnul așteptând cu credință vindecarea, pardon, transformarea după sfințenia lui Cristos? Isaia a profețit că Dumnezeu va face un cer nou și un pământ nou atunci când va veni să refacă poporul Său. Minunile lui Isus sunt semne care manifestă prezența și puterea Împărăției lui Dumnezeu. Atunci când un slujbaș împărătesc a auzit despre predicarea și minunile lui Isus, s-a decis să îl caute pentru a-i cere o favoare extraordinară. Dacă această întâmplare ar avea loc astăzi, titlurile din ziare ar spune probabil: "Un înalt oficial a părăsit capitala în căutarea unei vindecări miraculoase din partea unui tâmplar dintr-un orășel din provincie". Îi trebuia mult curaj unui slujbaș împărătesc să parcurgă atâta drum în căutarea lui Isus, tâmplarul galilean. A trebuit să își înghită mândria și să riște să fie luat în râs de camarazii lui. Și când l-a găsit pe tâmplarul vindecător, acesta pare să îl refuze cu declarația directă că oamenii nu cred dacă nu văd semne și minuni din ceruri. Este posibil ca Isus să fi spus acestea pentru a-l testa pe om ca să vadă dacă credința lui era sinceră. Dacă s-ar fi îndepărtat descurajat sau iritat, ar fi dovedit că este nesincer. Simțind credința lui, Isus l-a trimis acasă cu asigurarea că rugăciunea lui a fost ascultată. Se poate să nu fi fost ușor pentru acest om să plece de la Isus și să se întoarcă acasă doar cu cuvântul care îl asigura că fiul lui va fi vindecat. Nu putea Isus să meargă acasă la acest om și să îl atingă pe copilul lui aflat pe moarte? Slujbașul a crezut și a avut încredere în Isus. A fost gata să se întoarcă acasă și să facă față unei situații ridicole și râsetelor celor din jur pentru că s-a bazat pe cuvântul lui Isus. Milostivirea lui Dumnezeu ne arată iubirea lui generoasă - o iubire care se apleacă în răspuns la nenorocirile și suferințele noastre. Vă apropiați de Domnul Isus cu dispoziția de a crede în cuvântul său și de a face orice vă cere?

"Doamne, iubirea ta nu greșește niciodată. Fă să îmi crească credința și încrederea în cuvântul Tău mântuitor, fă puternică și neșovăitoare speranța mea în promisiunile tale, și aprinde inima mea de iubirea arzătoare pentru Tine și plină de bunătate și milă pentru aproapele meu."

 

Psalmul 29,2 și 4.5-6.11-12a și 13b (R.: 2a)

R.: Te voi preamări, Doamne, pentru că m-ai mântuit.

Te preamăresc, Doamne, pentru că m-ai eliberat
și n-ai lăsat pe dușmanii mei să râdă de mine.
Doamne, tu m-ai scos din locuința morților,
tu mi-ai redat viața, ca să nu cobor în mormânt. R.

Cântați Domnului, voi credincioșii lui,
măriți prin laudele voastre numele lui cel sfânt!
Căci mânia lui ține numai o clipă,
dar îndurarea lui ține toată viața.
Seara ne stăpânește plânsul,
iar dimineața se revarsă bucuria. R.

Ascultă-mă, Doamne, ai milă de mine!
Doamne, ajută-mă!
Mi-ai schimbat plânsul în veselie,
Doamne Dumnezeule, eu pururi te voi lăuda! R.

© 2006 Don Schwager
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire