MEDITAȚII 

Meditații zilnice pentru Postul Mare 2006
achizitionare: 01.03.2006

Inapoi la cuprins

Luni (10 aprilie 2006): Iubire darnică pentru Isus

 

Evanghelia: Ioan 12,1-11

Cu șase zile înainte de Paști, Isus a venit în Betania, unde locuia Lazăr, pe care îl înviase din morți. Acolo s-a dat o masă în onoarea lui Isus. Marta servea, iar Lazăr era printre cei care ședeau cu el la masă. Maria, luând o livră de parfum de nard curat, de mare preț, a uns picioarele lui Isus și le-a șters cu părul capului ei, iar casa s-a umplut de mirosul parfumului. Iuda din Iscariot, unul dintre ucenicii lui, cel care avea să-l vândă, a zis: "Pentru ce nu s-a vândut parfumul acesta cu trei sute de dinari, care să fie dați săracilor?" Dar el a zis aceasta, nu pentru că îl durea inima de săraci, ci pentru că era hoț și, cum el ținea punga, fura din ceea ce se punea în ea. Isus a spus: "Las-o, căci l-a păstrat pentru ziua înmormântării mele. Pe cei săraci întotdeauna îi aveți cu voi, dar pe mine nu mă aveți întotdeauna". O mare mulțime de iudei au prins de veste că Isus se afla acolo și au venit nu numai pentru Isus, ci să-l vadă și pe Lazăr, pe care îl înviase din morți. De aceea arhiereii s-au hotărât să-l ucidă și pe Lazăr, căci din cauza lui mulți dintre iudei plecau de la ei și credeau în Isus.

 

Vechiul Testament: Isaia 42,1-7

Așa spune Domnul: "Iată-l pe slujitorul meu, pe care îl sprijin, alesul meu, în care sufletul meu își găsește toată bucuria. Am pus peste el duhul meu; el va face cunoscută popoarelor Legea mea. Nu va striga, nici nu-și va înălța glasul și vocea lui nu se va auzi pe ulițe. Trestia frântă nu o va zdrobi și fitilul care fumegă nu-l va stinge. El va propovădui Legea mea cu fidelitate. El nu va obosi, nici nu se va da bătut, până ce nu va așeza Legea pe pământ; căci învățătura lui toate ținuturile o așteaptă". Așa spune Domnul Dumnezeu, cel care a creat cerurile și le-a desfășurat, a întemeiat pământul și roadele lui, a dat viață poporului care îl locuiește și suflare celor care umblă pe întinsul lui: "Eu, Domnul, te-am chemat să porți mântuirea, te-am luat de mână, te-am ocrotit și te-am pus ca legământ al poporului meu, ca să fii lumină pentru neamuri, ca să deschizi ochii celor orbi, să scoți din temniță pe cei legați și din adâncul închisorii pe cei care zac în întuneric".

 

Meditație: Cunoaștem iubirea care nu cunoaște limite? Pe când Isus lua masa cu prietenii Săi preaiubiți, Maria a făcut ceva ce numai iubirea ar putea să facă. A luat cel mai prețios lucru pe care îl avea și l-a consumat pe tot pentru Isus. Iubirea ei nu a fost calculată, ci darnică. Acțiunea Mariei a fost motivată numai și numai de un lucru, adică de iubirea ei pentru Isus și recunoștința ei pentru îndurarea lui Dumnezeu. Ea însă a făcut ceva ce o femeie evreică nu ar face niciodată în public. Și-a desfăcut părul și a șters cu el picioarele lui Isus. Se obișnuia ca o femeie în ziua nunții ei să își lege părul. Faptul ca o femeie căsătorită să își desfacă părul în public era un semn de gravă lipsă de modestie. Maria i-a ignorat pe toți cei din jurul ei, cu excepția lui Isus. Nu s-a gândit deloc la ceea ce ar gândi ceilalți, ci la ceea ce i-ar face plăcere Domnului ei. În umilință ea s-a aplecat pentru a unge picioarele lui Isus și a le șterge cu părul ei. Cum îi arătăm noi Domnului iubirea și recunoștința noastră?

Evanghelia ne spune că întreaga casă s-a umplut de mirosul parfumului. Ceea ce a făcut Maria a produs o mireasmă plăcută nu doar în sens fizic, ci și în sens spiritual. Faptele ei frumoase au arătat dărnicia iubirii - o iubire pe care nu o putem întrece. Domnul Isus ne-a arătat dărnicia iubirii Lui oferindu-ne ce avea mai bun prin vărsarea propriului Său sânge pentru noi și prin ungerea noastră cu Duhul Lui cel Sfânt. Apostolul Paul spune că nimic nu va putea să ne despartă de iubirea lui Dumnezeu care este în Cristos Isus, Domnul nostru (Romani 8,39). Domnește iubirea lui Dumnezeu în inimile, mințile și acțiunile noastre?

De ce a criticat Iuda fapta frumoasă a Mariei? Iuda a considerat inutilă dărnicia ei din cauza lăcomiei. O persoană vede lucrurile în funcție de ceea ce se află în inima sau în sufletul ei. Iuda avea un simț distorsionat a ceea ce are valoare, în special pentru Dumnezeu. Isus l-a pus pe Iuda să se ocupe de banii lor comuni cu siguranță pentru că se pricepea la aspectele financiare. Cea mai mare ispită va veni adesea în domeniile în care ne pricepem mai bine, în care suntem mai talentați. Iuda a folosit în scopuri greșite banii care i-au fost încredințați. El a permis ca lăcomia și câștigul personal să îi corupă inima și să îi distorsioneze viziunea lui asupra lucrurilor. El a criticat-o pe Maria din motive nedemne. Ne examinăm corect inimile atunci când le facem reproșuri greșite sau nedemne celorlalți?

"Dă-ne, Doamne, o credință vie, o speranță fermă, o caritate ferventă, iubire față de Tine. Dă-ne entuziasm în meditație, ia de la noi lâncezeala în rugăciune. Dă-ne fervoare și desfătare în a ne gândi la Tine și la harul Tău, la compasiunea Ta față de noi. Dă-ne, Doamne, harul să lucrăm pentru lucrurile pentru care ne rugăm: prin Isus Cristos Domnul nostru." (Rugăciune a Sf. Thomas Morus)

 

Psalmul responsorial

(Ps 26,1.2.3.13-14; R.: 1a)

R.: Domnul este lumina și mântuirea mea.
Domnul este lumina și mântuirea mea, de cine mă voi teme?
Domnul este sprijinitorul vieții mele, în fața cui voi tremura? R.

Când năvălesc cei răi asupra mea ca să mă sfâșie,
tocmai ei, asupritorii și dușmanii mei, se clatină și cad. R.

Chiar dacă ar sta o armată împotriva mea,
inima mea tot nu s-ar teme;
Chiar dacă s-ar dezlănțui un război împotriva mea,
și atunci mi-aș păstra încrederea. R.

Sunt sigur că voi vedea bunătatea Domnului în împărăția celor vii.
Așteaptă-l pe Domnul, fii tare, ai curaj și nădăjduiește în Domnul. R.

© 2006 Don Schwager
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire