MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior VIGILIA PASCALĂ

Ez 36,16-28; Ps 117; Rom 6,3-11; Lc 24,1-12 (Anul C)

În această noapte, Biserica ne invită să retrăim aventura tulburătoare a femeilor care se întorc de la mormânt și își împărtășesc sentimentele lor.

În timp ce mergeau purtând parfumuri ce fuseseră pregătite pentru îmbălsămarea trupului lui Isus, Maria Magdalena și alte femei aveau desigur inima plină de tristețe și nu-și făceau iluzii privind utilitatea gestului lor: turnarea parfumurilor asupra unui cadavru nu are nici o utilitate pentru un defunct: gestul slujește numai pentru a exprima afecțiunea, o afecțiune care de acum se reduce doar la o durere profundă. Când Isus era viu, ele se puteau exprima față de el cu o iubire recunoscătoare, în gesturi de dăruire plină de delicatețe, dar acum a trecut acel timp, iar ele nu mai puteau face nimic mai mult pentru el.

Sosite la mormânt, au constatat că piatra era deja dată la o parte, "deși era foarte mare", precizează Marcu, și că trupul lui Isus a dispărut. Aceasta este o dezamăgire în plus, o amară dezamăgire: nu vor mai putea împlini pentru Isus nici măcar riturile tradiționale pentru a-și exprima durerea lor.

Dar nu au timp să se plângă sau să caute explicații. Doi oameni misterioși, îmbrăcați în haine strălucitoare, le vorbesc și le anunță învierea: "Pentru ce îl căutați pe cel viu printre cei morți? Nu este aici, a înviat". Și pentru a confirma anunțul, reiau cuvântul lui Isus: "Amintiți-vă cum v-a vorbit pe când era încă în Galileea".

Astfel, aceste femei au fost primele care au primit vestea surprinzătoare a învierii lui Isus, veste care, din acel moment, nu a încetat să răsune în lume și să schimbe tristețea în bucurie, descurajarea în încredere, moartea în noutatea vieții. Și astfel, noi primim și în această noapte evanghelia învierii cu toată bucuria și exaltarea inimii noastre credincioase.

Nu e vorba însă despre un simplu anunț, ci de o invitație de a adopta o atitudine diferită: "Pentru ce îl căutați pe cel viu printre cei morți?", spun mesagerii cerești. Femeile sunt chemate la o schimbare, la o convertire. Trebuie să recunoască faptul că cercetările lor, preocupările naturale, spontane, nu erau orientate în direcția cea bună: "îl căutau pe Cel Viu printre cei morți", voiau să-i aducă lui Isus onorurile funebre, dar Isus nu avea nevoie de aceasta.

Ele au rămas blocate în evenimentul morții, considerat ca punct final. Îngerii amintesc însă cuvintele lui Isus care prezicea contrariul: moartea nu este punctul final, ci numai trecerea necesară pentru a ajunge la o viață nouă. Ele sunt, deci, invitate să nu atribuie prea multă importanță evenimentelor umane, chiar dacă în aparență sunt definitive, iremediabile, ci să se încredințeze mai mult în cuvântul lui Isus pentru a depăși evenimentele ireparabile și să adere la opera creatoare a lui Dumnezeu.

Acest apel la convertire, la o credință mai vie, trebuie să-l primim și noi în această noapte, și apoi întotdeauna în viața noastră. De câte ori nu rămânem blocați în fața evenimentelor care par definitive, fără ieșire, în loc să căutăm în cuvântul lui Dumnezeu și în lumina lui Cristos posibilitatea de a privi dincolo de ele și de a ne deschide viața noastră operei creatoare a lui Dumnezeu! De câte ori îngerul lui Dumnezeu ne poate spune și nouă: "De ce-l căutați pe cel viu printre cei morți?"

Ne gândim, da, să-l căutăm pe Isus, dar credem prea adeseori că-l vom găsi într-un mormânt, unde noi înșine suntem îngropați: în mormântul obișnuințelor noastre înțepenite, al proiectelor noastre doar omenești, prea limitate, al ideilor noastre, al sentimentelor noastre meschine. Îl căutăm pe Isus. Și nu-l putem găsi, pentru că nu-l căutăm acolo unde el e viu, unde reînnoiește mereu viața revigorând credința, iubirea efectivă, acțiunea curajoasă.

Să ne înnoim credința, să-i cerem lui Isus înviat ca el să reînnoiască credința noastră și toată viața noastră. Să ne elibereze din mormântul nostru așa cum el a fost eliberat din al său și să ne transmită tot mai mult viața sa nouă, pentru slava Tatălui și bucuria tuturor fraților noștri.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire