MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior MIERCURI

Is 50,4-9; Ps 68; Mt 26,14-25

Există aspecte contrastante în aceste lecturi pe care Biserica ni le oferă spre meditare în iminența pătimirii. În prima vedem chinurile și umilirile acestui misterios Servitor al lui Dumnezeu, care îl reprezintă în mod profetic pe Isus răbdător și vedem, de asemenea, atitudinea de abandonare obedientă: "Eu nu m-am împotrivit, nici nu m-am dat înapoi". În această extremă umilire, el știe că este totuși cu Dumnezeu, "Domnul Dumnezeu îmi vine în ajutor, de aceea nu m-au doborât ocările", și exprimă o încredere profundă, care este deja o anticipare a victoriei finale: "Este cineva care vrea să mă învinuiască?" Și iarăși: "Iată, Domnul Dumnezeu îmi ia apărarea".

Vineri, când vom proclama evanghelia pătimirii, vom vedea maiestatea lui Dumnezeu apărând din toate dificultățile, toate batjocurile și chinurile pe care Isus le acceptă din ascultare față de Tatăl și, prin aceasta, sigur de sine în înaintarea pe drumul victoriei definitive.

În evanghelie, contrastul devine impresionant. Pe de o parte, Iuda care îl trădează pe maestrul său, pe de altă parte, Isus care dă dispoziții pentru cina pascală.

Isus schimbă cu totul situația. E dat la moarte de unul dintre discipolii săi și tocmai în această dramatică circumstanță el se încredințează ca un ferment de viață: trădarea, la Cină, devine ocazia darului voluntar și total. Isus face din moartea sa izvorul vieții: inima sa învinge moartea și o transformă în viață pentru lume.

Să ne deschidem inima față de iubirea generoasă a lui Cristos.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire