MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior LUNI

Is 42,1-7; Ps 26; In 12,1-11

Ascultăm, în liturgia de astăzi, două omagii aduse Domnului Isus. Primul vine din partea Tatălui, de la Dumnezeu însuși, care îl prezintă ca pe alesul său, în care el își află toată plăcerea. Al doilea este omagiul Mariei, un omagiu de iubire față de iubirea lui Isus.

Maria nu cunoaște toată profunzimea gestului ei, dar Isus o descoperă: e un omagiu pentru sacrificiul pe care avea să-l împlinească. "Las-o, căci l-a păstrat pentru ziua înmormântării mele". Isus își va da viața, își va vărsa sângele ("Acesta este trupul meu dat pentru voi... Acesta este sângele meu vărsat pentru voi", spunem de fiecare dată la sfânta Liturghie): e drept ca Maria să onoreze acest trup oferit vărsând asupra lui un parfum prețios, cel mai prețios, care umple cu mireasma lui toată casa.

E o bucurie pentru noi acest gest de omagiu săvârșit de Maria față de Isus și vrem să participăm și noi la el cu toată iubirea.

Gândul la onoarea pe care Tatăl ceresc și Maria au adus-o lui Isus ne încurajează să trăim această săptămână în spiritul unei profunde recunoștințe, al reculegerii și emoției celui care se știe iubit, și încă iubit până la moarte.

Să fim generoși cu Isus în acest timp. Să nu facem ca Iuda, care considera că acel parfum putea fi folosit într-un alt mod: "Pentru ce nu s-a vândut parfumul acesta cu trei sute de dinari, care să fie dați săracilor?" Desigur, există întotdeauna tentația de a gândi că ceea ce facem pentru Domnul ar putea fi de folos pentru altceva: săracii, pomana..., dar acesta nu este spiritul creștinesc. Dacă ne gândim la iubirea lui Isus pentru noi, vom înțelege că tot ceea ce facem pentru el, oricât de mult ar părea, este întotdeauna prea puțin.

Să-i cerem Domnului harul de a trăi aceste zile mai aproape de el și să fim generoși, de-ar părea chiar în exces, asemenea Mariei, care a "risipit" lucrul cel mai de preț pentru a-l onora.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire