MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior SÂMBĂTĂ

Ez 37,21-28; Ier 31,10-13; In 11,45-56

Liturgia de astăzi este centrată pe tema unității. "Domnul adună poporul său" este refrenul psalmului responsorial; "Iată, eu îi voi scoate pe fiii lui Israel din mijlocul popoarelor la care s-au dus, îi voi aduna din toate părțile și-i voi aduce înapoi în țara lor. Voi face din ei un singur popor...", spune Ezechiel în momentul dispersării, în captivitate; "Isus trebuia să moară... pentru a reuni fiii lui Dumnezeu, care erau împrăștiați", citim în evanghelie.

Pentru a ajunge la această unitate, lecturile de astăzi ne prezintă două politici posibile. Există politica umană a iudeilor care, temându-se de succesul lui Isus, vor să-l omoare, pentru că: "Dacă-l lăsăm așa, toți vor crede în el și vor veni romanii și ne vor distruge atât templul, cât și neamul". Scopul pare excelent, dar violența împotriva unui om nevinovat va fi tocmai cauza distrugerii care se voia evitată: vor veni romanii și vor distruge templul.

Și există politica lui Dumnezeu, aceea pe care Caiafa o exprimă fără să-și dea seama: "E mai bine să moară un singur om pentru popor". Dumnezeu realizează unitatea trimițându-l pe Fiul său să moară pentru noi și stabilește pentru totdeauna prezența sa între oameni în Isus, adevăratul templu.

Suntem dispersați, suntem dezbinați, nu numai între noi, dar chiar și în noi, și Dumnezeu împlinește încontinuu opera sa creând unitatea care a fost dorința sa dintotdeauna. Pentru aceasta, Isus a murit și a înviat; pentru aceasta, și noi trebuie să acceptăm să murim pentru orice răzvrătire interioară, pentru orice infidelitate: "Îi voi elibera de orice infidelitate..., îi voi purifica..., și ei vor împlini poruncile mele".

Acesta este secretul unității: să fii cu adevărat ascultător față de Dumnezeu cu toată ființa. "Atunci - spune Domnul - ei vor fi poporul meu..., locuința mea va fi între ei..., voi pune lăcașul meu cel sfânt în mijlocul lor pentru totdeauna".

Moartea învinge moartea și dincolo de moarte găsim perfecta unire în iubirea lui Dumnezeu.

Să-i cerem sfintei Fecioare să pună în noi această iubire care realizează unitatea în noi și între noi.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire