MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior MIERCURI

Dan 3,14-20.46-50.91-92.95; Dan 3; In 8,31-42

Cele două lecturi de astăzi vorbesc despre libertate, despre adevărata libertate, și Domnul Isus ne zice că secretul libertății este ascultarea cuvântului său, ascultarea de Dumnezeu cu o inimă profundă.

Iudeii, dușmanii săi, nu-i sunt credincioși lui Dumnezeu: în inima lor ei ascultă o altă voce, aceea a diavolului: tatăl lor este diavolul. Într-adevăr, ei vor să-l ucidă nu pentru că ar fi făcut vreun rău, ci pentru că spune adevărul, acel adevăr care pe ei îi dezgustă, pentru că le arată faptele lor rele, răutatea intențiilor lor.

"Dacă ați fi fiii lui Abraham, ați face faptele lui Abraham!", spune Isus. Trebuie să facem faptele Tatălui nostru dacă vrem să fim fiii săi adevărați: nu ajunge să fim botezați, dar e necesar să creștem ca fii adevărați ai lui Dumnezeu ascultând glasul său și lăsând cuvântul lui Isus să prindă rădăcini în noi, să pună treptat stăpânire pe ființa noastră. Astfel, perseverând în fidelitate față de cuvântul său, devenim liberi. Fiul ne face liberi, Fiul Isus, dacă noi deschidem în fața cuvântului său nu numai inteligența, ci toată viața noastră. Când toată viața noastră e condusă de cuvântul lui Isus, atunci noi suntem mereu mai liberi: liberi de păcatul care ne face sclavi, liberi de invidia care ne separă de alții, de răutate, de orgoliul care ne paralizează, și trăim libertatea Spiritului lui Dumnezeu. "Rodul Duhului - spune Paul - este iubirea, bucuria, pacea, răbdarea, bunăvoința, bunătatea, fidelitatea, blândețea, stăpânirea de sine; împotriva acestora nu există lege" (Gal 5,22): este, deci, perfecta libertate.

În prima lectură găsim exemplul celor trei tineri în cuptorul cu foc, exemplu magnific de libertate. Ei refuză cu mândrie să adore puterea regelui, chiar dacă regele îi persecută aruncându-i în cuptorul cu foc încins. Spune Nabucodonosor: "Care este acel Dumnezeu care vă va scoate din mâna mea?" Și răspunsul curajos este următorul: "Rege, nici nu-i nevoie să-ți răspundem la această întrebare; iată, Dumnezeul nostru, căruia îi slujim, poate să ne scoată din cuptorul aprins și să ne elibereze din mâinile tale". Acest gest de libertate îi condamnă la un teribil supliciu: "A poruncit să-i lege... și să-i arunce în cuptorul cu foc". Nu mai sunt liberi, cel puțin aparent: sunt legați și aruncați în foc. Dar iată, Dumnezeu îi eliberează în mod miraculos din semnul însuși al chinului. "N-am aruncat noi în mijlocul focului trei oameni legați la picioare?", se întreabă regele. "Ei bine, acum văd patru oameni, umblând slobozi în mijlocul focului și nevătămați". Este într-adevăr îngerul lui Dumnezeu cu ei, ca semn al intervenției lui Dumnezeu.

Este o lecție pentru noi. Dacă îi suntem credincioși lui Dumnezeu, vom fi liberi în dificultăți, în persecuții, și chiar în închisoare, liberi ai adevăratei libertăți a inimii, fericiți chiar și în chinuri, "plini de bucurie în încercări".

Acești tineri în cuptor îi cântau laude lui Dumnezeu, cântau pentru că se simțeau liberi, grație victoriei pe care Dumnezeu o dă celor care îl iubesc și îi sunt credincioși. Este vocația noastră, pe care Dumnezeu o face posibilă prin pătimirea lui Isus care ne face victorioși împotriva păcatului, împotriva dificultăților de orice fel, chiar și împotriva suferinței. Să cerem acea profundă ascultare față de cuvântul care ne conduce la această minunată libertate.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire