MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior LUNI

Dan 13,1-9.15-17.19-30.33-62; Ps 22; In 8,1-11 (sau In 8,12-20)

În evanghelia de astăzi putem vedea cu câtă liniște Isus se apropie de pătimirea sa. Ea este un act de milostivire, și Tatăl îl primește mai mult decât toate jertfele rituale pe care chiar și Isus le oferea la templul din Ierusalim înainte de a urca pe Calvar. Istoria femeii adultere din capitolul al optulea al Evangheliei după Ioan ne dă măsura profundității milostivirii divine, dacă se poate spune astfel despre milostivirea infinită.

În fața răului, două sunt, în general, atitudinile umane, una opusă celeilalte, și nici una compatibilă cu spiritul lui Isus. Prima este condamnarea hotărâtă, severă, a doua este, în schimb, o înțelegere facilă. Condamnăm cu severitate, gândind că cel puțin noi nu suntem ca acești păcătoși și, în această distanțare de ei, ne construim în interior o oarecare siguranță. Este o atitudine falsă, pentru că e orgolioasă: Domnul nu ne-a învățat să ne separăm de păcătoși, ci să ne situăm în mijlocul lor, pentru a ne asuma și noi păcatul lumii. Când, în schimb, nu condamnăm, suntem tentați să luăm o atitudine conciliantă. Spunem: "Ei da, nu-i totul în ordine, dar trebuie să se înțeleagă, este victima circumstanțelor, a societății actuale..." și așa mai departe. În acest mod, ne eliberăm de responsabilitatea luptei contra păcatului, aproape justificându-l prin cuvinte, prin judecata noastră indulgentă.

Isus nu diminuează gravitatea păcatului, pe care el îl cunoaște așa cum nici un om nu-l cunoaște, știe că răul îl corupe pe om, că este o mare pierdere pentru el. De aceea, atitudinea lui nu e una de indulgență facilă. Punându-se alături de cei păcătoși, el ia asupra sa pedeapsa, greutatea, suferința păcatului, și numai în această manieră poate să fie indulgent și să dăruiască iertarea lui Dumnezeu: "Nici eu nu te condamn: mergi și de acum să nu mai păcătuiești!" Nu se mulțumește să o spună, dar îi dă puterea, pentru că el a ispășit păcatul în pătimirea sa.

Dumnezeu, în milostivirea sa, ne-a iubit într-adevăr, până la sfârșit, trimițându-ni-l pe Fiul său pentru a lua asupra sa păcatele noastre, pentru a ne putea ierta și dărui o viață nouă de pace, de bucurie, de caritate.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire