MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior SÂMBĂTĂ

Ier 11,18-20; Ps 7; In 7,40-53

Ne apropiem de timpul pătimirii, și evanghelia ne amintește conflictul dintre Isus și capii poporului; este un timp al controverselor, al ostilității verbale, mai înainte ca ostilitatea să se manifeste în acțiuni concrete. Unii ascultători ai lui Isus se conving: "Acesta este cu adevărat profetul!", sau de-a dreptul: "Acesta este Mesia!" Dar în ignoranța lor gândesc că Isus nu este din neamul lui David, crezând că s-a născut la Nazaret de unde provine, alții aduc obiecții. Dușmanii lui Isus profită de aceste disensiuni și încearcă să-l aresteze, nu vor să-l asculte, își astupă urechile, își închid ochii pentru a nu vedea, pentru a nu recunoaște adevărul.

Gărzile trimise pentru a-l aresta nu reușesc să împlinească ordinul, pentru că "nici un om nu a vorbit vreodată ca omul acesta!" Dar fariseii, în duritatea inimii lor, revin în forță: "Nu cumva v-ați lăsat și voi prinși în rătăcire?" Nu vor să audă nimic despre persoana lui Isus, își au ideea lor dictată de invidie și nu ascultă argumente, vor numai să-și atingă scopul de a-l aresta pe Isus.

Acesta este modul de a lucra al celui rău, chiar și astăzi. Fiecare își are punctul său de vedere și ascultă numai ceea ce îi convine: restul este ignorat. Vedem acest lucru în fiecare zi în ziare: același fapt este prezentat în diferite moduri, interpretat în diferite maniere, pentru că fiecare caută confirmări la propriile idei preconcepute. Nu se dorește cunoașterea lucrurilor așa cum sunt ele în realitate, ci după propria dorință, după propriile scopuri. Și aceasta se întâmplă chiar și în Biserică, din păcate.

Chiar și noi ne comportăm așa: avem ideile noastre, refuzăm să vedem lucrurile care merg într-un sens contrar, ascultăm numai ceea ce favorizează planurile noastre, fără să avem nici o preocupare pentru adevăr. Și, astfel, îl refuzăm pe Cristos, pentru că orice acțiune contrară adevărului este un refuz al lui Cristos, în lucrurile mici, ca și în cele mari.

Pentru a fi cu Cristos, este necesar să ascultăm numai cu dorința cunoașterii adevărului, e nevoie să vedem lucrurile cum sunt, și nu cum am vrea noi ca ele să fie. E necesar, adică, să fim cu inima deschisă, deschisă dorințelor lui Dumnezeu, adevărului lui Dumnezeu, luminii lui Dumnezeu: atunci îl primim cu adevărat pe Isus, în detaliile vieții, ca și în lucrurile importante.

Să cerem harul de a fi cu adevărat deschiși față de cuvântul lui Dumnezeu care ne apropie în atâtea moduri de lumina lui Dumnezeu. Astfel, vom fi adevărați discipoli ai lui Cristos și îl vom ajuta să construiască pe pământ împărăția lui Dumnezeu.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire