MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior MARȚI

Ez 47,1-9.12; Ps 45; In 5,1-3.5-16

Aș vrea să comentez prima lectură, care este foarte sugestivă. Și evanghelia de astăzi vorbește despre apa care vindecă și ne face să înțelegem că Isus e acela care face vindecarea și că apa e numai un simbol al harului său.

Ezechiel ne vorbește despre o viziune în care el vede noul templu și vede izvorând, din partea dreaptă a templului, o apă minunată care duce cu sine pretutindeni sănătate, rodnicie, viață. Părinții Bisericii au recunoscut, în acest templu, adevăratul Templu, pe Isus: rana coastei sale e aceea din care vor ieși sânge și apă.

Ezechiel vede, deci, templul și apa care izvorăște din partea dreaptă și curgând spre Marea Moartă, care se găsește la 20 de kilometri, pe aceeași latitudine cu Ierusalimul, dar nu și la aceeași altitudine: Marea Moartă este la circa o mie de metri mai în jos și, deci, apa poate să coboare în această direcție. Chiar în Marea Moartă există apă, dar este aproape o apă moartă, care nu are în sine viață, pentru că are o densitate foarte mare de sare. În schimb, apa care coboară dinspre templu este apă bună, curată, foarte curată și însănătoșește apa din Marea Moartă: "Va fi foarte mult pește, pentru că va intra acolo apa aceasta și apele din mare vor deveni sănătoase - spune îngerul Domnului - și acolo unde va ajunge râul acesta, va fi viață".

Este transformarea pe care harul lui Dumnezeu o realizează în noi și în comunitățile noastre. Trebuie să mărturisim că în fiecare dintre noi și în fiecare dintre comunitățile noastre există o "Mare Moartă", adică un spațiu de amărăciune, de opoziție, de egoism, care face dificile raporturile, steril apostolatul și că singur harul lui Dumnezeu ne poate transforma. Noi știm că apa care vine de la Domnul la început este un izvor foarte mic - pare așa de neînsemnată apa Botezului! - și totuși, ea devine un torent mereu mai adânc, capabil să transforme totul în viață dacă avem încredere, dacă avem sufletul cât de puțin deschis.

Ne apropiem de Paști și Botezul este participarea la misterul pascal: apa de Botez este sensul acțiunii lui Cristos mort și înviat care ne dă o viață nouă, ne purifică de orice păcat și ne dă rodnicia vieții creștine. Trebuie să ne bucurăm, știind că întreaga viață putem sorbi apa mântuirii, că dacă ne este sete, putem să ne-o potolim în ea, și că această apă mântuitoare devine în noi, cei care credem, izvor care țâșnește pentru viața veșnică.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire