MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior LUNI

Is 65,17-21; Ps 29; In 4,43-54

Această evanghelie este o invitație de a progresa în credință și, în același timp, ne indică și calea. Slujbașului neliniștit care îl roagă să vină și să-i vindece fiul, Isus îi cere tocmai o întărire a credinței. "Dacă nu vedeți semne și minuni, nu credeți!" altfel spus: voi așteptați mai întâi să vedeți pentru ca mai apoi să credeți, dar e necesar să credeți pe cuvânt, aceasta este adevărata credință. Slujbașul insistă: "Doamne, vino până nu moare fiul meu" și Isus îi răspunde: "Mergi, fiul tău trăiește!" În acest moment, Isus îi cere acestui om credință în cuvântul său. Era un lucru greu, foarte greu. "Mergi, fiul tău trăiește!"; dar eu nu văd nimic, tu nu vii, nu faci nimic, cum aș putea crede? Poate vrei doar să scapi de mine, nu vrei să te ocupi de lucrul acesta... "Mergi!" E doar un cuvânt, dar nu ai făcut nimic: cum să cred?

Tocmai aceasta este credința pe care Isus o așteptă de la noi. Dacă așteptăm, pentru a crede, ca Isus să apară în mod vizibil, atunci nu va mai fi vorba de credință, va fi o simplă constatare.

Acel om a avut forța de a crede în cuvântul lui Isus: nu a făcut nimic, dar Isus mi-a vorbit, deci trebuie să fie adevărat și pentru cuvântul său eu îmi schimb atitudinea, nu mai insist, mă duc ca și cum aceasta este adevărat, crezând că este adevărat.

Adeseori, ne găsim în situația de a fi nevoiți să credem mai înainte ca Isus să facă ceva în mod concret. Ne rugăm, și Domnul ne luminează, dar pare să nu intervină: nimeni nu face nimic, situația nu se schimbă, dificultățile sunt aceleași.

Totuși, Isus a vorbit inimii noastre, ne-a spus: "Ai încredere, acest lucru este un bine pentru tine, crucea mea conduce la înviere, dar trebuie să crezi".

Dacă noi credem, atunci progresul în credință este posibil.

Dacă acel slujbaș nu ar fi avut credință, ce ar fi putut să gândească atunci când servitorii i-au venit în întâmpinare pentru a-l anunța: "Fiul tău trăiește"? Probabil (dacă miracolul nu s-ar fi produs) și-ar fi spus în sine: "Isus nu a voit să facă nimic, însă, din întâmplare, situația s-a ameliorat, nu s-a întâmplat nimic...". Cine nu are credință pare să aibă întotdeauna dreptate: dacă sfârșește rău, asta confirmă că avea dreptate să nu creadă; dacă se sfârșește bine, înseamnă că trebuia să se întâmple așa. În schimb, el a crezut și, când primește vestea cea bună și întreabă la ce oră s-a însănătoșit, constată că minunea s-a împlinit în momentul în care Isus i-a spus: "Fiul tău trăiește". Și evanghelia conchide: "Și a crezut el și toți cei din casa lui". El crezuse, dar ca în întuneric, acum credința sa se înrădăcinează în inimă, pătrunde toată ființa sa. Între el și Isus s-a realizat o legătură care va fi forța sa pentru toată viața: credința transformă sufletul și îl face să trăiască noutatea vieții.

La început, el credea în cuvânt datorită unui act de generozitate și de încredere; după, el obține acea credință fermă și sigură care realmente dă plinătate sufletului creștin.

Să-i cerem Domnului ca să ne dea, când dorește, harul să progresăm în mod real în credință.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire