MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior VINERI

Is 29,17-24; Ps 26; Mt 9,27-31

Profetul Isaia prezicea: "Ochii celor orbi, eliberați de umbră și întuneric, vor vedea". Și Isus, cum ne spune evanghelia de astăzi, actualizează această promisiune divină cu vindecarea celor doi orbi. El le redă viața normală și ei pot să trăiască liberi în lumea creată de Dumnezeu, contemplându-i frumusețile. Dar lucrarea lui Isus e mai profundă decât o simplă vindecare fizică, Isus trezește credința: "Credeți că pot să fac lucrul acesta?" Ei au răspuns: "Da, Doamne!" Atunci le-a atins ochii și le-a spus: "Facă-se vouă după credința voastră". Credința este aceea, deci, care deschide ochii orbilor.

Dar mai important este că ochii se deschid la credință pentru a contempla frumusețile lui Dumnezeu: "Domnul este lumina mea", spune psalmul. Să-i cerem harul ca să lumineze ochii noștri, să reînnoiască credința noastră, pentru ca privirea noastră să vadă acțiunea sa glorioasă în mijlocul nostru.

Ceea ce îl determină pe Cristos să facă minunea este credința care deschide ochii, adică mișcarea inimii sale față de cei săraci și încercați. Liturgia de astăzi ne ajută să vedem care este relația între ochi și inimă.

Avem nevoie de inimă pentru "a vedea", pentru că vedem lucrurile spre care tinde inima noastră, în timp ce suntem orbi față de lucrurile spre care inima noastră nu e orientată. De câte ori inima, închisă din diferite motive, ne închide și ochii! Conduși de orgoliu, de egoism, vedem numai nedreptățile suferite, vedem defectele altora, și nu calitățile lor. Suntem orbi pentru că inima noastră nu e convertită, are nevoie de vindecare: "Fericiți cei curați cu inima".

Să-i cerem Domnului să pună în noi inima sa, inima care e deschisă față de cei săraci, față de cei umili, ca să putem lucra cu el la planul său de iubire și de dreptate.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire