MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior SÂMBĂTĂ

Mih 7,14-15.18-20; Ps 102; Lc 15,1-3.11-32

În această pagină de evanghelie există atâtea lucruri frumoase încât nu ar ajunge o zi întreagă pentru a le comenta.

O cunoaștem cu toții foarte bine și, de aceea, mă limitez la câteva considerații. Liturgia a avut grijă să includă în textul de astăzi și introducerea de la capitolul 15, pentru a sublinia că această parabolă era adresată fariseilor și cărturarilor, care îl criticau pe Isus pentru bunătatea sa față de cei păcătoși. Intenția principală se găsește la sfârșitul narațiunii, în reacția fiului mai mare și în cuvântul Tatălui: aici este nodul parabolei. Ea ne vizează și pe noi, cei care ne considerăm mai sfinți decât alții... pentru a ne invita să ieșim din micimea inimii noastre pentru a lua parte la bucuria Tatălui ceresc.

Foarte adesea, și chiar fără să ne dăm seama, noi suntem de părerea fiului mai mare, care ține cont de ceea ce i-a dat el tatălui și de ceea ce el a primit și confruntă, în schimb, cu ceea ce tatăl i-a dat fiului mai mic și găsește că aceasta este o evidentă nedreptate.

Dar aceasta este parabola milostivirii și pe drept s-a spus că, mai mult decât "parabola fiului risipitor", ar trebui să se numească "parabola Tatălui milostiv", milostiv până la exces.

Pentru cel drept este anormal să manifeste atâta bunătate față de cel care a comis răul; dar Domnul Isus vrea să ne facă să înțelegem că pentru cei care au fost credincioși lui Dumnezeu este rezervată o bucurie mult mai mare, nu bucuria de a primi, ci aceea de a da, de a deschide propria inimă față de iubirea activă a lui Dumnezeu, față de iubirea milostivă a lui Dumnezeu, de a fi cu el pentru a-i primi pe toți ceilalți; altfel spus, de a ne însuși punctul de vedere al lui Dumnezeu, al Tatălui, care e foarte diferit de ceea ce înseamnă o dreptate rece. Când un fiu face răul, tatăl său nu alege calea dreptății, caută, în schimb, toate mijloacele pentru a-l face să se întoarcă la o viață frumoasă și demnă. Iată, acesta este punctul de vedere al lui Dumnezeu și noi suntem chemați să-l preluăm pentru a simți în noi marea bucurie a tatălui care a putut să-și salveze fiul.

Adeseori, noi aplicăm meschinul nostru punct de vedere nu numai marilor criminali, ci și atunci când este vorba de lucruri mărunte, privim ceea ce primim noi și ceea ce primesc alții, și dacă noi am dat mai mult, trebuie să primim pe măsură...

În schimb, Domnul ne cheamă să participăm la bucuria Tatălui: "Trebuia să petrecem și să ne veselim pentru că acest frate al tău era mort și a înviat, era pierdut și a fost găsit".
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire