MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior JOI

Is 26,1-6; Ps 117; Mt 7,21.24-27

Textele liturgiei de astăzi ne spun și ne repetă că Adventul este timpul încrederii, pentru că Dumnezeu vine să ne salveze: avem o cetate întărită, Domnul ne ocrotește, Domnul construiește pentru noi pacea... E necesar să ne punem încrederea în Domnul, pentru că el este stânca veșnică... E mai bine să te încrezi în Domnul decât să te încrezi în om... Deschideți-mi porțile dreptății: vreau să intru și să aduc mulțumire Domnului.

Toate acestea sunt strigăte de încredere care ne redau curajul și ne introduc într-o atmosferă de liniște și de siguranță.

Dar evanghelia ne spune unde trebuie să ajungă încrederea noastră. Nu-i suficient să spunem: Doamne, Doamne, ci e necesar să facem voința Tatălui. Nu ajunge să ascultăm cuvântul lui Isus, ci e necesar să-l punem în practică. Și în aceste condiții, încrederea noastră trebuie să fie de nezdruncinat. Cu aceste condiții se poate construi pe stâncă, suntem în siguranță în cetatea întărită. Altfel, suntem afară: putem admira cetatea puternică, o putem contempla, dar când ajung dușmanii suntem fără apărare.

Este evident că adevărata încredere merge până la împlinirea cuvântului. Când ai încredere în medic, nu înseamnă doar că asculți cu plăcere diagnosticul său, ci că accepți remediile pe care le propune, altfel încrederea ar fi iluzorie. Același lucru se întâmplă cu Domnul nostru. E o încredere iluzorie a spune: "Isus este Mântuitorul, Isus este bunătatea însăși, Isus este milă", și apoi să rămâi mereu surd la cuvântul său când este vorba de împlinirea lui. Adevărata încredere îndeamnă la împlinirea cuvântului până la transformarea propriei vieți.

În aceasta suntem invitați să o imităm pe Maria, care a avut încredere în cuvântul Domnului și a acceptat în toată viața sa împlinirea acestui cuvânt: "Iată servitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău". Nu e vorba, deci, de a admira doar planul lui Dumnezeu, ci de a-l primi, de a-ți da propriul trup și sânge pentru ca el să prindă consistență în viața noastră și în lumea întreagă.

Nu spunem că e vorba de o atitudine de încredere în noi înșine. În cuvântul lui Dumnezeu trebuie să avem încredere, și nu în deciziile și lucrările noastre. Trebuie să primim cuvântul lui Dumnezeu ca o forță care vine în noi și vrea să ne cuprindă în întregime și nu să-l considerăm ca un cuvânt care ne este adresat, ci care rămâne în afara noastră și ne lasă singuri atunci când este vorba de a-l pune în practică.

Aceasta e marea diferență între cuvântul divin și cuvântul uman. Un cuvânt uman poate să ne dea un oarecare ajutor, dar nu pătrunde în suflet, nu are nici o forță în sine de a-l transforma, ne lasă în capacitățile noastre. Cuvântul lui Cristos, în schimb, e cu adevărat o forță vitală și pe această forță trebuie să construim existența noastră, pentru că în ea există tărie: "Cine ascultă cuvintele mele și le pune în practică este asemenea unui om înțelept care își construiește casa pe stâncă". Stânca nu este voința acestui om, munca sa, dăruirea sa: stânca este cuvântul Domnului.

Asemenea Mariei, să primim cuvântul lui Dumnezeu, bine știind că el este forța noastră. Să-l primim cu toată ființa noastră, nu numai cu imaginația, inteligența, ci cu toată angajarea noastră, cu toată voința noastră, cu toată capacitatea noastră de a-l concretiza. E necesar să existe o unire intimă între cuvântul Domnului și tot ceea ce trăim.

Domnul ne propune în orice moment cuvântul său, Domnul ne oferă în orice moment victoria sa. Și tocmai biruința Domnului e aceea care trebuie să se vadă și să se realizeze în orice moment în viața noastră. Iar bucuria noastră să fie aceea de a ști că Domnul e victorios, că el e Mântuitorul și că ne oferă, într-un mod sau altul, participare la victoria sa, dacă ne deschidem lui cu toată încrederea.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire