MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior LUNI

Dan 9,4-10; Ps 78; Lc 6,36-38

Liturgia de astăzi ne vorbește despre căință. Textul din Cartea lui Daniel prezintă schimbarea Israelului după o mare catastrofă: când poporul este învins de dușmani, templul și cetatea distruse, atunci își dă seama de vinovăție și se roagă Domnului, mărturisindu-și propriile păcate. Ceea ce citim astăzi este un text ce exprimă umilință, rușine și, în același timp, încredere în Domnul: "Rușinea obrazului este a noastră... a ta, Doamne, este dreptatea, îndurarea și iertarea... noi ne-am răzvrătit împotriva ta, nu am ascultat de glasul tău și am păcătuit".

Numai dacă avem o mare umilință vom putea primi toate harurile Domnului și vom înțelege imensitatea iubirii sale pentru noi. Sfântul Paul spune: "Dumnezeu și-a arătat dragostea sa pentru noi pentru că, în timp ce eram păcătoși, l-a dat pe Fiul său pentru noi" (cf. Rom 5). Și în viața sfinților vedem cum iertarea obținută însutește iubirea.

Să ne gândim la sfântul Augustin: un sfânt plin de iubire față de Domnul, pentru că avea conștiința că i-au fost iertate multe păcate. El îi aducea mulțumire lui Dumnezeu pentru iertarea primită și pentru că a fost prezervat de alte păcate.

Și noi trebuie să-i mulțumim cu umilință; chiar și când nu am săvârșit păcate grave, să-i mulțumim pentru greșelile care, mulțumită lui Dumnezeu, nu le-am comis, care, într-un oarecare sens, ne-au fost iertate cu anticipație. Toți știm, și confesorii cu atât mai mult, că harul de a fi iertați este izvor de generozitate și de iubire, de umilință și de alte haruri, pentru atâtea persoane.

A ne simți separați de Dumnezeu și a ne fi reconciliat în mila sa cu el este un mare har, care ne transformă și ne introduce într-o viață nouă, o viață de umilință, de înțelegere, de generozitate față de alții. Și, de altfel, condiția pentru a rămâne în mila lui Dumnezeu este de a ne deschide spre mila față de alții: "Fiți milostivi, așa cum Tatăl vostru este milostiv... iertați și vi se va ierta; dați și vi se va da".

Adevărata generozitate vine din umilință. Persoana care a fost iertată de Domnul, când dă ceva altuia, o face fără orgoliu, simțindu-se doar un instrument al milei lui Dumnezeu.

În această evanghelie există un cuvânt foarte mângâietor, deoarece demonstrează că Domnul are încredere în noi. El zice: "Dați și vi se va da; o măsură plină, scuturată, îndesată și cu vârf va fi turnată în desaga voastră". Și de ce? "Căci măsura de care vă folosiți voi pentru alții va fi folosită și pentru voi". Aceasta vrea să spună că Domnul are încredere că noi, cu harul său, vom fi capabili să dăm altora o măsură plină, scuturată, îndesată.

Vom avea bucuria de a fi pe deplin generoși în această viață și apoi să fim deplin recompensați de Tatăl ceresc.

"O măsură plină vă va fi dată deoarece cu măsura cu care ați măsurat vi se va măsura și vouă": să primim cu inimă umilă și încrezătoare această minunată promisiune a lui Isus.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire