MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior VINERI

Ez 18,21-28; Ps 129; Mt 5,20-26

În liturgia de astăzi, tema principală este aceea a convertirii, a schimbării posibile. Ne aflăm încă pe drum, avem încă timpul disponibil pentru a ne schimba: nu suntem încă înaintea Judecătorului pentru a fi judecați. Suntem încă de-a lungul drumului și putem să ne punem de acord cu adversarul nostru.

Cine este adversarul nostru? Este fratele cu care nu suntem de acord, dar este, de asemenea, într-un oarecare sens, Dumnezeu, când suntem în păcat. Ei bine, putem să ne punem de acord cu Dumnezeu, o putem face cu adevărat, și aceasta ne-o revelează textul din Cartea lui Ezechiel. Marea ispită care provine de la duhul cel rău este că e inutil să ne schimbăm, pentru că nu este posibil: suntem închiși în înclinațiile noastre, în defectele noastre, și ne este imposibil să ieșim din ele. În schimb, Dumnezeu proclamă că schimbarea este posibilă, că el însuși ne împinge spre schimbare, și că în loc să ne pregătească o pedeapsă, el dorește numai să ne recompenseze, deoarece: "Vreau eu oare moartea celui păcătos - spune Domnul - nu doresc eu oare mai degrabă ca el să se întoarcă de la căile sale și să fie viu?" Marea dorință a lui Dumnezeu este aceea de a constata că ne schimbăm.

Desigur, schimbarea, care înseamnă convertire, costă, dar Dumnezeu vrea să diminueze dificultatea: pentru aceasta, promite că cel păcătos nu va muri, ci va trăi, dacă se convertește.

Trebuie să facem ca Dumnezeu. Vreau să spun următorul lucru. Noi avem tendința de a clasifica oamenii în diferite categorii: sunt drepți, nedrepți, oameni plini de defecte, alții plini de virtute. Făcând acest lucru, îi închidem pe oameni în boxe sigure, în loc să-i ajutăm să iasă la lumină și să devină mai buni. Dimpotrivă, trebuie să avem o atitudine de încredere în posibilitatea altuia de a se schimba, pentru că toți pot cu adevărat să facă lucruri frumoase în viața lor pentru Dumnezeu.

Așa făcea Isus, și păcătoșii, apropiindu-se de el, înțelegeau că se pot schimba, că această posibilitate le era lor oferită, că Isus era gata să-i ajute și să-i transforme complet. Și, în acest mod, posibilitatea pe care alții, în special fariseii, nu voiau s-o vadă, devenea actuală, devenea realitate. Nu trebuie să amintim episoadele din evanghelie în care păcătoșii erau etichetați ca "păcătoși" pentru totdeauna. Dar când aceștia se apropiau de Isus, deveneau păcătoși convertiți, mai drepți decât fariseii.

Să-i cerem, deci, Domnului darul speranței în convertirea noastră și a altora, darul de a ști să trezim în alții speranța, pentru ca ei să se convingă că pot deveni din ce în ce mai buni, cu harul lui Dumnezeu, și de a putea, cu toții, să facă din viața lor un lucru minunat.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire