MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior JOI

Est 14,1.3-5.12-14; Ps 137; Mt 7,7-12

Prima lectură de astăzi ne prezintă un model de rugăciune într-o situație de neliniște. Estera trăiește un moment de neliniște extremă pentru poporul ei și caută refugiu în Dumnezeu. "Doamne, care ești singurul nostru rege, ajută-mă pe mine care sunt singură". Estera este singură înaintea lui Dumnezeu, dar neliniștea ei nu este pentru ea, ci pentru poporul ei, pentru care ea acceptă să-și pună în joc viața, prezentându-se înaintea regelui fără să fie convocată. Este singură, slabă, fără alte arme decât rugăciunea. Și în această situație îl imploră pe Dumnezeu, amintind vocația poporului său și istoria din trecut, plină de binefacerile lui Dumnezeu, de darurile sale. Se bazează, deci, numai pe bunătatea lui Dumnezeu, și nu pe propriile merite, pe propriile calități, pe forțele sale.

Dimpotrivă, adeseori în rugăciune, ne bazăm pe propriile calități, pe meritele pe care credem că le avem, pe posibilitățile pe care ni le imaginăm. Și când posibilitățile ne lipsesc, suntem descumpăniți și credem că nu mai putem să ne rugăm. În această situație, rugăciunea cea mai adevărată e tocmai aceea pe care o îndreptăm spre Dumnezeu într-un moment de neliniște, pentru că ea se bazează pe bunătatea sa. Când cineva este conștient de sărăcia sa, de mizeria sa, nu este deloc departe de Dumnezeu, și nici măcar incapabil de a se ruga. Trebuie numai să se situeze înaintea Domnului și să rămână astfel, gândindu-se cum poate la el și la bunătatea sa.

Rugăciunea Esterei ne învață și faptul că rugăciunea, cu siguranță ascultată, este aceea care se face acceptând responsabilitatea. Estera ar fi putut spune: "Eu nu sunt nimic, situația mă depășește complet, nu pot să fac nimic, nu pot să spun nimic...". În schimb, ea a acceptat să înfrunte un mare pericol pentru a-și salva poporul. Această rugăciune dezinteresată și, în același timp, interesată, pentru că Estera este solidară cu poporul ei, este plăcută lui Dumnezeu.

Evanghelia ne dă o lecție de încredere profundă: Tatăl care este în ceruri este bun și ne dă lucruri bune dacă le cerem. Există un aspect care mi se pare important, și acesta este: când îi cerem lui Dumnezeu ceva, trebuie să-i lăsăm lui răspunsul și nu trebuie să i-l prezentăm noi cu anticipație.

Isus spune: "Cereți și vi se va da", nu spune: "Vi se va da cu siguranță ceea ce ați cerut". Spune: "Căutați și veți găsi"; când cineva caută, găsește, dar se poate întâmpla să găsească chiar mai mult bine decât a căutat. Când cineva bate la o ușă, de obicei aceasta se deschide, dar nu știe dinainte ce va găsi dincolo de ușă. Rugăciunea nu este un gest împlinit înaintea unui distribuitor automat, care ne dă ceea ce vrem; întotdeauna are loc mai întâi un dialog cu Dumnezeu, căutarea unei soluții la o situație, la o problemă a existenței noastre, care uneori ne neliniștește, alteori e importantă numai pentru orientarea vieții. Și atunci îi cerem Domnului, dar nu prezentându-i dinainte soluția pe care o credem justă. Să cerem ceea ce credem noi că e necesar, dar să-i lăsăm lui grija de a găsi soluția. Soluția pe care Dumnezeu ne-o sugerează va fi întotdeauna o soluție creatoare, care depășește ceea ce noi am avut în gând să cerem. Chiar atunci când harul pe care l-am cerut ne-a fost acordat după cum am cerut, în rugăciune trebuie să aflăm ceva mai mult: unirea cu Dumnezeu care transformă acest beneficiu material într-un mijloc de progres spiritual și care ne deschide inima la iubirea lui Dumnezeu și a semenilor.

Rugăciunea, și rugăciunea statornică, e necesară tocmai pentru a transforma dorințele noastre și pentru a le face să coincidă cu soluția divină pe care Dumnezeu o inventează împreună cu noi, o soluție creată de Duhul lui Dumnezeu, și care, pentru că este nouă, ne depășește și este într-adevăr o lucrare a lui Dumnezeu, care se realizează prin rugăciune.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire