MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior MARȚI

Is 55,10-11; Ps 33; Mt 6,7-15

Nici un cuvânt nu poate ajunge la Dumnezeu dacă nu vine de la Dumnezeu, nimeni nu poate urca la cer dacă nu vine din cer. Isaia vorbește despre cuvântul lui Dumnezeu ca despre ploaia și ninsoarea care cad din cer și se întorc acolo: numai acest cuvânt este eficace asupra inimii lui Dumnezeu și asupra inimii noastre.

Tocmai de aceea e un mare dar faptul că Isus ne învață să ne rugăm. Noi nu suntem capabili de a ne ruga într-o manieră plăcută lui Dumnezeu, ci dacă Domnul Isus ne învață să ne rugăm, suntem siguri că rugăciunea noastră ajunge la Dumnezeu.

"Tatăl nostru care ești în ceruri, sfințească-se numele tău". Dacă am fi capabili să ne rugăm astfel, din toată inima, am fi, cu siguranță, deja sfinți, am fi cu adevărat uniți cu voința lui Dumnezeu. Nu suntem capabili de aceasta, ci trebuie să avem încredere că Domnul, dându-ne această rugăciune, ne face capabili să o spunem. Puțin câte puțin, dacă ne deschidem inima, ea ne convertește.

În unele cazuri, ne este imposibil să ne rugăm Tatăl nostru, pentru că nu avem dispoziția care se cere. Cel care, de exemplu, trăiește în discordie, care alimentează ura față de alții, contrazice cererea de iertare: "precum și noi iertăm greșiților noștri". Totuși, știind că acestea sunt cuvinte prin care vom reuși să ne rugăm, că, de asemenea, în calitate de creștini, suntem chemați să iertăm, cu pași mici, grație acestei rugăciuni, realizăm convertirea. "Cuvântul meu, care iese din gura mea - zice Domnul - nu se va întoarce la mine fără rod, ci va face ceea ce vreau eu și își va împlini misiunea".

În special în acest timp să ne deschidem inima pentru cuvântul lui Dumnezeu. Dacă împlinirea operei sale ar depinde de lucrările noastre, ne-am putea descuraja, dar ea depinde de cuvântul său. Și prima lucrare dintre toate este aceea de a ne da cuvântul său viu: Isus Cristos. Profetul Isaia ne spune, în cântarea servitorului lui Iahve, că proiectul său va fi realizat de servitorul său - cuvântul venit din cer. Și Isus va spune: "Eu am dus la îndeplinire lucrarea pe care tu mi-ai dat-o".

Încredere, deci. Și să ne deschidem inima harului lui Dumnezeu.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire