MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior SÂMBĂTĂ după Miercurea Cenușii

Is 58,9-14; Ps 85; Lc 5,27-32

"Nu cei sănătoși au trebuință de medic, ci cei bolnavi. Nu am venit să-i chem la pocăință pe cei drepți, ci pe cei păcătoși".

Dacă vrem ca Isus să fi venit și pentru noi, trebuie să ne situăm printre cei păcătoși, în special în acest timp al Postului Mare. Dacă vrem ca Isus să aibă grijă de noi, trebuie să recunoaștem că suntem bolnavi, că avem nevoie de medic. Este o exigență puțin dificilă: nu e ușor să te așezi printre păcătoși, și nu o facem cu plăcere, pentru că avem impresia că noi nu suntem păcătoși. Poate să fie adevărat și faptul că, prin harul lui Dumnezeu, nu am comis păcate grave: dar însăși această rezistență în a ne recunoaște păcătoși ca și ceilalți e deja semn de orgoliu și de egoism. Vrem să fim liniștiți, nu vrem să fim între cei care au nevoie de penitență, nu vrem să purtăm greutatea păcatelor altora.

Dimpotrivă, Isus a voit tocmai să ia asupra sa păcatele noastre. El putea să se separe de păcătoși, el nu avea nevoie de penitență, nu avea nevoie să vină să sufere, dar s-a angajat în mod voluntar în locul păcătoșilor, să sufere pentru a-i ajuta să se convertească. Dacă vrem să fim asemenea lui, trebuie să suferim pentru păcătoși, să reparăm pentru păcatele noastre și ale fraților noștri.

În schimb, cine spune: "Eu nu sunt un mare păcătos, nu trebuie să fac pocăință..." comite un mare păcat, păcatul egoismului și al orgoliului.

Să ascultăm, deci, această învățătură a Domnului cu plăcere și umilință, să ne situăm printre păcătoși, să stăm la masă cu ei, pentru a-i ajuta să se convertească.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire