MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior MIERCUREA CENUȘII

Il 2,12-18; Ps 50; 2Cor 5,20-6,2; Mt 6,1-6.16-18

În această primă zi a Postului Mare, Biserica ne dă o justă orientare. Ne cere, împreună cu sfântul Paul, să primim harul la timpul potrivit, să nu-l lăsăm să treacă în zadar, pentru că acum este timpul mântuirii.

În evanghelie, Domnul ne arată care trebuie să fie atitudinea noastră și insistă asupra dreptății interioare, dându-ne și mijlocul pentru a crește în această intenție curată: intimitatea cu Tatăl său. Această evanghelie este cu adevărat foarte frumoasă și ar trebui să o citim mai des, pentru că ne spune care a fost însăși orientarea Mântuitorului, care nu făcea nimic pentru a fi admirat de către oameni, ci trăia numai înaintea lui Dumnezeu Tatăl.

Evanghelistul Matei ne prezintă trei exemple: pomana, rugăciunea și postul, și evidențiază în toate trei o tentație comună, aș spune normală. Când facem ceva bine, îndată se naște în noi dorința de a fi lăudați pentru aceasta și să fim admirați: de a avea adică recompensa noastră, o recompensă falsă: gloria umană, satisfacția noastră, plăcerea noastră. Și aceasta ne închide în noi înșine, și simultan ne poartă în afara noastră, pentru că suntem proiectați spre ceea ce alții gândesc despre noi, laudă și admiră în noi.

Domnul ne cere să facem binele pentru că este Bine, și pentru că Dumnezeu este Dumnezeu și ne dă încă și mijlocul de a trăi astfel: a trăi în raport cu Tatăl. Pentru a face binele, noi trebuie să trăim în iubire față de cineva; dacă trăim în iubire față de Tatăl, în secret, cu Tatăl, binele pe care îl facem va fi perfect. Să fii plin de prezența secretă a Tatălui, să trăiești în prezența sa, să trăiești pentru el, este o bucurie mult mai mare și mai profundă decât orice bucurie umană, o bucurie care crește mereu: ea este adevărata recompensă care, pe pământ, e o garanție a celei viitoare.

Lui Isus nu-i este teamă să spună: "Tatăl tău te va răsplăti", și din partea noastră nu este egoism dacă dorim această recompensă, pentru că ea nu înseamnă căutarea propriului interes, ci căutarea vieții, a iubirii. În iubire există întotdeauna reciprocitate.

Atitudinea noastră în acest timp al Postului să fie, deci, aceea de a trăi în secret, unde Tatăl ne vede, ne iubește, ne așteaptă. Desigur, lucrurile exterioare sunt importante la locul lor, dar trebuie întotdeauna să alegem și să trăim în prezența lui Dumnezeu. Dacă putem să facem puțin, puțin să facem, dar în iubirea lui Dumnezeu: aceasta valorează foarte mult comparativ cu a face mult, dar a face pentru a fi stimați de către oameni. Să facem în rugăciune, în mortificație, în caritate fraternă ceea ce putem, cu umilință, cu sinceritate înaintea lui Dumnezeu; și astfel, vom fi demni de recompensa pe care Domnul Isus ne-a promis-o din partea Tatălui său și a Tatălui nostru.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire