MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior 25 DECEMBRIE

Liturghia de dimineață

Is 62,11-12; Ps 96; Tit 3,4-7; Lc 2,15-20

La această Liturghie de dimineață, Biserica ne invită să ne bucurăm de lumina Mântuitorului care s-a născut. "Astăzi, pentru noi va străluci o lumină", spune antifona de la intrare, "deoarece pentru noi s-a născut Domnul".

E atât de necesar să aflăm lumina pentru viața noastră. Fără lumină suntem în întuneric și în umbra morții și suntem incapabili să mergem pe calea păcii, adică a binelui și a fericirii.

Unde se găsește lumina care salvează? Păstorii ne-o spun: "Să mergem la Betleem". S-au dus și acolo au găsit lumina lui Dumnezeu. Însă modul în care se prezenta această lumină înaintea noastră era cu totul neașteptat: păstorii nu au găsit nimic extraordinar, ci numai câteva persoane sărace, cu un copil așezat în sărăcia unei iesle. Așa se prezenta lumina lui Dumnezeu, mântuirea oferită nouă de Dumnezeu; așa se prezenta Dumnezeu însuși venit între noi pentru a ne uni cu dânsul. Și tocmai sub aceste aparențe păstorii l-au întâlnit pe Dumnezeu și au fost umpluți de lumină și de bucurie. L-au recunoscut pe Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu.

Să mergem la Betleem! Acesta e drumul și pentru noi, astăzi și în orice zi a vieții noastre. Să mergem la Betleem, adică să învățăm să găsim lumina lui Dumnezeu acolo unde este, să-l întâlnim pe Isus acolo unde este; nu în spațiile ireale ale viselor sau ale teoriilor frumoase, nu în splendorile materiale sau în reușitele pline de orgoliu, ci în realitatea umilă a vieții noastre concrete: aici, căutând voința lui Dumnezeu și aderând la voința lui Dumnezeu, mergem spre lumina adevărată și putem să-l recunoaștem pe Isus cu o bucurie mereu mai profundă. Îl recunoaștem prin intermediul rugăciunii perseverente, alături de Maria, îl recunoaștem în sacramentul iubirii ("acesta este trupul meu... acesta este potirul sângelui meu..."), îl recunoaștem când suntem reuniți în numele său, îl recunoaștem în orice persoană care are nevoie de caritatea noastră fraternă: "Ceea ce ați făcut unuia dintre aceștia care sunt frații mei, mie mi-ați făcut".

Să învățăm să mergem la Betleem, adică să-l recunoaștem pe Mântuitorul nostru sub atâtea aparențe surprinzătoare și viața noastră va fi mai plină de lumină și de bucurie divină. Și vom putea, asemenea păstorilor, când se întorc de la Betleem, să-l preamărim și să-l lăudăm pe Dumnezeu care, în Isus, a voit să fie atât de aproape de noi.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire