MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior 23 DECEMBRIE

Mal 3,1-4.23-24; Ps 24; Lc 1,57-66

Prima lectură de astăzi poate părea puțin adaptată pregătirii Crăciunului, deoarece vorbește în termeni teribili despre o purificare înspăimântătoare: Dumnezeu e ca focul topitorului, ca leșia celui care spală și el va ședea pentru a topi și purifica.

Dar, dacă reflectăm puțin, înțelegem că e o lectură adaptată, pentru că, de fapt, avem nevoie de o purificare pentru a-l primi pe Domnul care se pregătește să vină.

Copilul Isus nu e o păpușă cu care se poate juca, e Fiul lui Dumnezeu, pe care trebuie să-l primim cu sentimente de adorație. Dacă deja la nașterea lui Ioan toți vecinii au fost cuprinși de teamă, aceasta e încă mai adevărat pentru nașterea lui Isus: văzându-l pe îngerul Domnului, păstorii "au fost cuprinși de mare frică".

Trebuie, așadar, să cerem de la Domnul harul de a ne purifica inimile pentru a-l putea primi cum se cuvine pe copilul Isus.

Dar noi știm că purificarea la care cheamă Dumnezeu e făcută tocmai din iubire. Și numele lui Ioan, ales cum o relatează evanghelia de astăzi, este pentru noi promisiunea acestei bunăvoințe divine: Ioan în ebraică înseamnă "Dumnezeu dă har".

Dumnezeu pregătește poporul său pentru venirea Mântuitorului prin iubire, dă har poporului său, chiar dacă îl corijează cu severitate.

Isus însuși, copil fiind, ne arată în ce direcție trebuie să meargă purificarea noastră. Pe primul loc trebuie să fie purificare de orice orgoliu, de orice mândrie. Dumnezeu, o știm, se împotrivește celor mândri și celor umili le dă har.

Dacă vom fi umili, vom putea primi cu adevărat darul lui Dumnezeu.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire