MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior 20 DECEMBRIE

Is 7,10-14; Ps 23; Lc 1,26-38

Prima lectură scoate în evidență un aspect esențial al întrupării, este vorba despre o inițiativă gratuită a lui Dumnezeu. Nu numai gratuită, dar pusă în act în favoarea dușmanilor.

Domnul îi propune lui Ahaz: "Cere un semn!" și Ahaz răspunde că nu vrea să ceară, cu pretextul de a nu voi să-l ispitească pe Domnul: arată, astfel, reaua sa voință. Și, în aceste circumstanțe, Dumnezeu promite un semn, în ciuda relei-voințe a oamenilor: "Nu vă ajunge oare să-i obosiți pe oameni, că veniți să-l obosiți pe Dumnezeul meu? Pentru aceasta, însuși Domnul vă va da un semn. Iată, Fecioara va zămisli și va naște un fiu".

Acest aspect de inițiativă divină e foarte important, tocmai pentru că definește conținutul esențial al mântuirii: o lucrare a iubirii milostive a lui Dumnezeu, care precedă orice inițiativă umană. Chiar în evanghelia Bunei-Vestiri găsim acest aspect, tocmai în expresia "plină de har". În limba greacă, această expresie are verbul la forma pasivă, care s-ar putea traduce: "Aceea care a fost umplută de har". E Dumnezeu, deci, acela care a lucrat, care a umplut de har inima Mariei, Dumnezeu a operat minunea de a pregăti o mamă pentru Fiul său.

Inițiativa este în totalitate divină. Și Maria se prezintă ca o servitoare: "Iată, eu sunt servitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău". Maria nu e orgolioasă, nu răspunde ca Ahaz, care nu vrea să ceară; ascultă umilă, primește inițiativa lui Dumnezeu fără să aibă pretenții personale, în afară de aceea de a sluji.

Dumnezeu e cel care ne-a iubit mai întâi. Și dacă vrem să primim toată bucuria Adventului, toată speranța care ne vine din acest mister, trebuie să insistăm asupra acestui aspect: "Dumnezeu e cel care vine la noi ca un dar gratuit, ca un cadou pe care nu-l puteam aștepta pentru că eram nevrednici, pe care nici măcar nu ni-l puteam imagina. Dar nimic nu e imposibil la Dumnezeu și, în special, în ordinea iubirii, el face posibile lucruri pe care noi nici măcar nu ni le puteam imagina.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire