MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior MARȚI

Is 11,1-10; Ps 71; Lc 10,21-24

Adventul este timpul speranței și al așteptării. Noi așteptăm arătarea Domnului și liturgia vrea să ne transmită dorința unei cunoașteri mai intime și mai profunde despre el. Acum ni se promite cunoașterea Domnului, o cunoaștere care acoperă totul așa cum apele acoperă marea.

Isus spune: "Fericiți ochii care văd cele ce vedeți voi". El le spune cuvintele acestea ucenicilor și Biserica, propunându-ne acest text, vrea să trezească în noi dorința de a deschide ochii pentru a-l recunoaște pe Isus, Fiul lui Dumnezeu, care va veni în trup.

Spiritualitatea întrupării poate să fie destul de echivocă. Există multe moduri de a înțelege întruparea, de a insista asupra întrupării, uneori inspirate de dorințe naturale, de satisfacere egoistă. Isus nu a venit în trup în acest sens. Nu trebuie să uităm niciodată că întruparea are scopul de a răstigni trupul cu dorințele sale, cum spune sfântul Paul.

Și Isus nu s-a oprit la întrupare, a mers până la cruce, pentru a transforma trupul nostru muritor. Nu a venit pentru a ne aduce carnea. Ea exista deja. A venit să ne aducă Spiritul, și Spiritul - spune sfântul Paul - trebuie să ne ajute să ne mortificăm faptele cărnii. "Se va odihni peste el Duhul Domnului - spune Isaia - duhul științei și al înțelepciunii, duhul sfatului și al tăriei, duhul cunoașterii și al fricii de Domnul": adică ceea ce noi așteptăm de la Isus sunt darurile Duhului său.

Și totuși, trebuie să căutăm semnificația întrupării, trebuie să ne unim cu Cristos în această acțiune de întrupare. El acceptă trupul ca mijloc de solidarizare, în umilință și în sărăcie. Isus nu a refuzat să devină trup pentru că a voit să fie solidar cu noi, pentru a fi cu noi, pentru a ne mântui. El este acela care-l va salva pe sărmanul care strigă și pe nenorocitul care nu găsește ajutor, care va avea milă de cel slab și de cel sărac, cum am citit în psalmul în care se regăsește cuvântul lui Isaia: "Va judeca pe cei săraci cu dreptate și va hotărî cu nepărtinire asupra sărmanilor din țară".

Fiul lui Dumnezeu, care ni-l face cunoscut pe Tatăl, este omul Isus, care s-a făcut asemenea fraților săi, care și-a asumat suferința pentru a fi capabil să-l înțeleagă. Și astfel, el ne pune în gardă în fața unei false spiritualizări. Cu multă ușurință suntem tentați să respingem trupul, pentru că el se opune unui anume orgoliu al spiritului; noi am vrea să trăim numai în mod spiritual, dar Isus, venind între noi, nu a acceptat acest mod fals de a trăi în spirit. El a luat condiția noastră umană în umilința sa, a luat un trup capabil de a suferi, a venit între cei mici și săraci.

Și în acest fel, el ni l-a revelat pe Dumnezeu, nu cu semne în cer cum cereau fariseii, ci cu bunătatea față de cei bolnavi, cu preocuparea plină de răbdare de a explica lucrurile celor cu inima mai puțin disponibilă, cu simplitate, cu plăcerea de a rămâne cu noi pentru a ne arăta iubirea Tatălui. El ne trezește interesul sincer pentru tot ceea ce înseamnă viața oamenilor, nu pentru a găsi în ea ceea ce satisface egoismul nostru, ci pentru a găsi mijlocul de a realiza comuniunea cu ceilalți.

"Fericiți ochii care văd ceea ce vedeți voi". Isus a trebuit să o spună pentru că poporul nu aștepta manifestări de acest tip. Poporul aștepta un Mesia glorios, și iată, în schimb, un Mesia umil, simplu, în toate asemenea oamenilor, care manifestă bunătatea lui Dumnezeu, iubirea generoasă a lui Dumnezeu.

Să cerem sfintei Fecioare Maria să ne ajute să înțelegem mai mult misterul întrupării, să ne îndepărtăm de falsele interpretări și să ne situăm pe drumul iubirii umile, concrete, cum ea a trăit-o pentru Fiul ei, Isus, conducându-l la integrarea în societatea umană în micul sat Nazaret, educându-l într-un mod atât de uman și, în același timp, atât de divin.

La fel și noi, datorită întrupării, vom putea să-l primim pe Duhul lui Cristos și să-l comunicăm lumii.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire